PRIJEPOLJE SE GUŠI U SMEĆU: Tone otpada plutaju rekom Lim, divlje deponije niču na svakoj krivini
Foto: RINA

problem

PRIJEPOLJE SE GUŠI U SMEĆU: Tone otpada plutaju rekom Lim, divlje deponije niču na svakoj krivini

Srbija -

Prijepolje - Prijepolje, grad koji je u bivšoj Jugoslaviji važio za najčistiji pretvorio se u domaćina divljih deponija. Velike količine otpada sa ove deponije, plutajući rekom Lim stižu i do Priboja i na taj način stvara se potencijalna „ekološka bomba“ koja građanima može doneti velike probleme.

deponije
foto: RINA

„Ne možemo se pohvaliti komunalnom higijenom, jer divlje deponije niču na svakoj krivini. Do svega toga je došlo zbog lošeg rukovođenja otpadom a i zbog nedostatka prostora predviđenim za deponiju Stanjevine, koji ni danas nije lako rešiv problem. Nismo mogli očekivati od građana da se drže ni primarne selekcije, jer i mi kršimo sve norme prilikom prikupljanja otpada”, rekao za ageniciju RINA, Vladimir Babić,predsednik opštine Prijepolje.

Prema njegovim rečima nisu samo problem nesavesni građani jer zbog nedostatka ljudstva u komunalnom preduzeću kao i opštoj situaciji na deponiji, nije redovno ni čišćenje kontejnera na široj teritoriji opštine.

„Imamo situaciju gde moramo zamoliti građane, kao i za vreme pandemije, da se svako potrudi da odradi svoj deo posla najbolje što može, i mi i građani, do rešavanja ovog evidentnog problema”, kazao je Babić.

Prema procenama stručnjaka oko 40 hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, od tog broja oko 40 odsto otpada potone u korito reke, dok se 20 procenata zadrži na obalama Lima, a ostalih 40 odsto ulije se u druge rečne tokove.

deponije
foto: RINA

Predstavnici opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i gradova Užice i Čačak, dogovorili sa ministarkom Irenom Vujović zatvaranje nesanitarne deponije Stanjevine u Prijepolju i precizirali korake oko izgradnje buduće transfer stanice Banjica, sa koje bi se sam otpad sa ove deponije odvozio u JKP Duboko. Ukupna vrednost investicije iznosi oko 160 miliona dinara.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track