MAŠTAM O VREMENIMA KAD SMO SLAVILI SA PORODICOM I KOMŠIJAMA: Jedna od poslednjih Srpkinja u Prištini za doček je opet BILA SAMA
Foto: Profimedia

teška priča

MAŠTAM O VREMENIMA KAD SMO SLAVILI SA PORODICOM I KOMŠIJAMA: Jedna od poslednjih Srpkinja u Prištini za doček je opet BILA SAMA

Srbija -

Sedamdesetčetvorogodišnja Mileva Kovačević spada među svega nekoliko pripadnika srpske zajednice koji su i 2021. godinu dočekali u Prištini.

Mileva od 1983. godine živi u ovom gradu, otkako se doselila iz rodnog Crkoleza, sela u opštini Peć.

Novu godinu je dočekala uz televizor, a kako kaže prva želja joj je da prođe pandemija koronavirusa. Mileva poručuje da trenutno nema izraženijih problema u Prištini, osim toga što je nakon smrti supruga i udaje ćerke ostala da živi sama.

- Živim od danas do sutra, glavu u torbu. Više smo ogluglali na sve, ne samo ja, nego svi koji smo ostali da živimo u Prištini. Ko je imao gde da ode, taj je otišao, a mi koji smo ostali, nema nas puno. Najviše mi nedostaje porodica, inače ne oskudevam ni u čemu - ističe Mileva.

Kaže da je opstala uprkos svim problemima koje su Srbi imali nakon 1999. godine. Sada je, kaže, mnogo bolja situacija i ističe korektne odnose sa komšijama Albancima.

- U početku je bilo problema, sada stvarno ne, ovde u komšiluku se normalno ponašaju. Pozdravljamo se, ali se ne družimo - objašnjava starica.

Sloboda kretanja je takođe poboljšana, kaže Mileva, koja svakodnevno posećuje ambulantu pri Centru za mir i toleranciju, koja je uz crkvu Svetog Nikole, jedino mesto okupljanja Srba u Prištini.

- U ambulantu idem svakog dana, jedino to. Nakupujem namirnice, uz televizor, čišćenje i spremanje prođe mi dan, drugog izbora nemam. Odem u Gračanicu da podignem penziju i da platim kablovsku televiziju, kupim meso, sir i kajmak, ostalo imam ovde - kaže Mileva.

Napominje da je zahvalna na pomoći koju dobija od Crvenog krsta i države Srbije.

- Srbija nas nije zaboravila, redovno nam daje penzije i na tome smo zahvalni - kaže Mileva uz napomenu da mašta o "starim vremenima" kad su se praznici u Prištini slavili sa porodicom i prijateljima.

(Kurir.rs/Kosovonline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track