TALENTOVANI BORIS

SLIKAR ROĐEN SA DAUNOVIM SINDROMOM: Njegove slike krase ministarske kabinete, Beli dvor i objekte u inostranstvu KURIR TELEVIZIJA

Srbija -

Četrdesetdvogodišnji Boris Hrnjak iz Subotice, korisnik Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, već godinama privlači pažnju javnosti zbog svog hobija. Iako rođen sa Daunovim sindromom, on poseduje poseban talenat za slikarstvo.

"Sunce mu je glavna tema u slikanju, možda neki deo prirode, ceće, drveće, to su uvek tople boje, a crnu ne voli", kaže Ruža Hrnjak, Borisova majka.

Slika po nekoliko sati dnevno u zavisnosti od insiracije, a godišnje izradi oko dadesetak umetničkih dela koje prodaje ili poklanja na samostalnim izložbama već 15 godina.

"Kada sam saznala da ima daunov sindrom, odmah su rekli da neće moći mnooge stvari, ali ja sam znala da će on ipak moći i sada je moj ponos", kaže Ruža.

"On je izuzetno vredan, svako jutro se diže u pet sati da pomogne u domaćinstvu. Sve radi. Cepa drva, usisava, pere suđe".

Od svega što ume da radi na imanju najponosniji je na svoju umešnost u vožnji traktora.

Borisov dar za slikarstvo prepoznat je u našoj zemlji te danas neke od njegovih slika krase i zidove ministarskih kabineta, belog dvora, kao i pojedinih objekata u inostranstvu.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track