POTOP NA JUGU SRBIJE: Vanredna situacija u nekoliko opština, izlivaju se reke, intervenišu i spasilačke ekipe (FOTO, VIDEO)
Foto: D.M.

PADAVINE NAPRAVILE HAOS

POTOP NA JUGU SRBIJE: Vanredna situacija u nekoliko opština, izlivaju se reke, intervenišu i spasilačke ekipe (FOTO, VIDEO)

Srbija -

Zbog kiše koja pada već nekoliko dana, ali i zgob snega koji je naglo počeo da se topi u pojedinim delovima Srbije izlile su se reke. U opštinama Doljevac, Vladičin Han, Bojnik, Vlasotince, kao i u Leskovcu proglašena je vanredna situacija.

Poplavljene su kuće, njive, dvorišta, angažovan je i sektor za vanredne situacije jer je deo stanovništva je morao da se evakuiše, a pojedina domaćinstva ostala su i bez struje.

vanredno stanje
foto: D.M.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu i eventualnom spasavanju.

Doljevac

Jutros je najpre opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju zbog izlivanja vodotokova na svom području.

Predsednika te opštine Bratislav Jovanović naveo je da je iz sela Šainovac evakuisano 16 meštana i da su oni smešteni u Dom kulture u Doljevcu.

vanredno stanje
foto: D.M.

Situacija se u toku dana primirila, te se očekuje da vanredna situacija uskoro bude ukinuta.

Vladičin Han

U opštini Vladičin Han takođe je danas proglašena vanredna situacija zbog poplava i visokog vodostaja reka na ovom području.

padavine, poplave, Sektor za vanredne situacije
foto: MUP Srbije

Obilne padavine izazvale su brojne probleme jer su reke poplavile mnoga moravska sela, odnele mostove, poplavile njive i kuće. Mehanizacija je na terenu i već je intervenisala na kritičnim tačkama u Priboju, Mazaraću, Stublu, Suvoj Moravi i Lepenici.

Opština Bojnik, Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla, Gornje Brijanje, Stubal, Poplave
foto: D.M.

Najkritičnije tačke su u selu Končulj, Bujanovačkoj Banji i Novom naselju, kažu iz Štabu za vanredne situacije. Ekipe koje su stigle iz Niša i Vranja jesu na licu mesta u Bujanovačkoj Banji Banji i Novom naselju, ali za sada nije bilo neophodno evakuisati stanovništvo iz kuća.

Vlasotince

Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović uveo je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine zbog štete koju su izazvale obilne padavine u prethodna dva dana.

vanredno stanje
foto: D.M.

On je naveo da će biti angažovana dodatna mehanizacija, evakuisani i zbrinuti ugroženi stanovnici, kao i formirana Komisija za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim i pomoćnim objektima i na poljoprivrednom zemljištu.

Bojnik

Štab za vanredne situacije iz opštine Bojnika jutros je zbog poplava kakve se ne pamte poslenjih godina proglasio vanredno stanje u Bojniku i selima Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla i Gornje Brijanje.

U ovoj opštini poplavljeno je više od 250 domaćinstava, a na pojedinim mestima vršena je evakuacija ugroženih stanovnika.

padavine, poplave, Sektor za vanredne situacije
foto: MUP Srbije

"U naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno”, saopštio je MUP.

Leskovac

Posle opština Bojnik, Doljevac, Vladičin Han i Vlasotince, vanrednu situaciju je proglasio i Leskovac zbog elementarnih nepogoda, prouzrokovanih obilnim padavinama, što je izazvalo poplave, izlivanje bujičnih potoka, a bilo je i obrušavanja puteva.

Južna Morava, Ćukovac, poplava, Selo Zlatokop
foto: Facebook / Službe za odnose sa javnošću

Iako vodostaj trenutno stagnira na svim rekama u slivu Vlasine, posledice su evidentne i neophodno je primeniti mere hitne zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara.

U brojnim selima na području grada Leskovca dvorišta, njive i plastenici su pod vodom, a ima i ugroženih domaćinstava u selima Guberevac i Veliko Trnjane.

poplave, Srbija
foto: Youtube Printscreen

Kiša i sneg već četri dana neprestano padaju u Jablaničkom okrugu, a samo u poslednja 24 sata palo je 70 litara po metru kvdratnom.

Preti Južna Morava

Prema prvim podacima, u prethodna 24 sata, na teritoriji Grada Vranja palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave, koja se izlila u delu toka kod Zlatokopa i Ćukovca, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Zbog obilnih padavina, u Vranju i Vranjskoj Banji poplavljeno je oko 20 podrumskih prostorija i dvorišta.

Opština Bojnik, Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla, Gornje Brijanje, Stubal, Poplava
foto: D.M.

Žitorađa

U selu Badnjevac u opštini Žitorađa danas su morale da intervenišu vatrogasne jedinice jer je jedna baka sa svojom porodicom bila zarobljena u poplavljenoj kući.

Zbog obilne kiše, deo ove opštine je pod vodom. Najugroženija su četiri sela: Jasenice, Badnjevac, Voljčinac i Crnatovo, i naselje Grivac u Žitorađi, a reč je o vodama drugog reda, odnosno planinskim potocima.

- Za sada ne postoji opasnost da se izlije i reka Toplica, ali su u ova četiri sela i delu Žitorađe vode drugog reda napravile ozbiljan problem - kažu iz opštine Žitorađa.

Poplavljene srpske opštine na KiM

Meštani sela Štrbulovo kod Glogovca na Kosovu poslali su apel za pomoć opštinskim vlastima, jer su, kako kažu, poplave potpuno blokirale njihovo selo, usled čega su ostali i bez hrane i vode za piće.

Opština Bojnik, Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla, Gornje Brijanje, Subal, Poplave
foto: D.M.

- Možda nas opštinske vlasti čuju, mi smo u vrlo teškom stanju, ne možemo ni da se snabdevamo, ne znamo dokle će voda stići. Poplavljen mi je ceo prvi sprat kuće. Nedostaje nam vode i hrane - ispričao je meštanin sela Štrbulovo.

Kako je rekao, u tom selu je najmanje 15 porodica koje su potpuno odsečene od sela.

- Ja sam se sa svojom porodicom sklonio na drugi sprat naše kuće. Od sinoć nam je voda polako počela da nadire. Zvali smo i vatrogasce, ne znamo koga još da zovemo - ispričao je.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track