NASIP PROBIJEN TOKOM NOĆI: Južna Morava poplavila sela, dežuraju sve službe, voda počela da opada
Foto: T.S.

vanredno i u vranju

NASIP PROBIJEN TOKOM NOĆI: Južna Morava poplavila sela, dežuraju sve službe, voda počela da opada

Srbija -

Na delu teritorije Vranja i gradske opštine Vranjska Banja danas je proglašena vanredna situacija u cilju saniranja šteta nastalih usled poplava.

Gradonacelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da se uvođenje vanredne situacije odnosi pre svega na katastarske opštine koje su u slivu Južne Morave i Veternice.

Kaže da je tokom noći probijen nasip kod naselja Zlatokop, odnosno prema Zlatokopačkom polju, gde se izlila Južna Morava i poplavila čitavo područje.

- Tokom noći naše ekipe su bile sve vreme na terenu. Imali smo pozive sugrađana, izvlačila se voda iz jednog privrednog subjekta, a zbog velikog porasta vode na Južnoj Moravi došlo je do prelivanja preko mosta koji vodi ka selu Chukovac - kaže Milenković.

Južna Morava, Vranje, Poplave
foto: T.S.

On je naveo da da je izdat nalog Zavodu za javno zdravlje da nakon povlačenja vode izvrši dezinfekciju tog područja i poplavljenih kuća u selu Ribince, Zlatokop i Kupinice, kao i u pojedinim kućama u gradu.

- Sve službe, javna preduzeća dežuraju sve vreme, tako da prate situaciju tokom celog dana i noći. Formirana je i komisija koja će se baviti procenom štete, a sugrađani treba da se jave Službi za vanredne situacije grada Vranja i da prijave štetu - rekao je Milenković.

Poplavljen veliki deo zemljišta uz Južnu Moravu

Poplave koje su se dešavle u poslednja 24 sata izazvale su poplavu velikog dela zemljišta uz Južnu Moravu skoro celim tokom, počev od Niša pa uzvodno do Binačke Morave, rekla je danas rukovodilac sektora za odbranu od poplava u Vranju Ljerka Nikić.

Južna Morava, Vranje, Poplave
foto: T.S.

Trenutno je međutim voda počela da opada vode na vodotocima drugog reda - na Binačkoj Moravi i Moravici, rekama koje prave Južnu Moravu.

- Za nas iz slivnog toka je bitno da su na Kosovu prestale padavine i da se voda polako povlači. Za nekih 12 sati će se to odraziti na našoj teritoriji - precizirala je Nikić.

Ona je napomenula da ukoliko se ne promene vremenski uslovi, pa u skladu sa prognozom, treba očekivati mirniji period i povlačenje vode u osnovna korita.

Prošle noći kako je ukazala, između 1 i 5 sati ujutru bio probijen nasip uz Južnu Moravu, od deonice Zlatokopačkog mosta pa uzvodno.

- To je jedina šteta koju imamo. Stanovišvo je zastićeno. Mi smo punili džakove i pomagali ljudima na nekoliko lokacija - reklaje Nikić.

Južna Morava, Ćukovac, poplava, Selo Zlatokop
foto: Facebook / Službe za odnose sa javnošću

Problem sa vodom i poplavama tog područja, ona vidi u tome što se godinama ne ulaže dovoljno vodotokove, ali i zbog nemara ljudi.

- Ljudi bacaju svaku vrstu smeća u reku, od šuški i flaša, do svinjih koža, što je izazvalo stvaranje veštačkih brana i određene uspone kojih inače ne bi bilo na samom sektoru - naglasila je ona.

Podsetila je preduzeće "Srbija vode" juče u 7 sati ujutru proglasilo vanrednu situaciju na celom sektoru N11, počev od Vladičnog hana do Zlatokopa.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track