TRI NOVA ZANIMANJA: Utvrđen plan upisa za lozničke srednjoškolce
Foto: Kurir/T.Ilić

PRI UPISU U SREDNJU ŠKOLU

TRI NOVA ZANIMANJA: Utvrđen plan upisa za lozničke srednjoškolce

Srbija -

LOZNICA – Ukoliko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prihvati plan upisa učenika za školsku 2021/22. godinu mali maturanti imaće u junu prilikom upisa u četiri lozničke srednje škole mogućnost da izaberu i neki od tri nova obrazovna profila. To je posle sastanka održanog u gradskoj upravi izjavio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika.

Prema Đokićevim rečima, od juna je prilikom upisa u srednje škole za narednu školsku godinu planirano da đacima na raspolaganju bude više obrazovnih profila.

- Planirali smo nova zanimanja za potrebe kompanije ‘’Mint“ u dve škole. To je u Tehničkoj školi zanimanje tehničar za kompjutersko konstruisanje i numeričko upravljanje CNC mašinama, a u SŠ ‘’Sveti Sava“ operater u prehrambenoj industriji. Pošto na evidenciji NSZ nemamo profil medicinska sestra vaspitač, u školi ‘’Sveti Sava“ planirano je i to novo zanimanje jer je za njim iskazana potreba. Nastojimo da imamo dobar plan upisa, a takav je onaj koji nastane u skladu sa potreba privrede, stanja na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i mogućnosti škola da ga ispune – rekao je Đokić.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Prema utvrđenom planu upisa u Gimnaziju ‘’Vuk Karadžić“ moći će da se upiše oko 200 učenika na tri smera, društveno-jezički, prirodno-matematički i IT odeljenje. U Tehničkoj školi predviđeno je 240 mesta, po 90 u području rada mašinstva i obrada metala i elektrotehnike, i 60 mesta u području rada građevinarstvo dok će u SŠ ‘’Sveti Sava“ mesta biti za 210 učenika i to tri odeljenja u oblasti zdravstva, dva odeljenja u oblasti hemije, nemetala i grafičarstva, i po jedno odeljenje u oblastima poljoprivreda i prerada hrane kao i lične usluge. Srednja ekonomska škola planira upis 250 učenika, po četiri odeljenja na smerovima ekonomija, pravo i administracija i trgovina i ugostiteljstvo, a jedno od deset učenika, za decu sa smetnjama u razvoju, za zanimanje servir.

– Planirano je da u četiri lozničke srednje škole mesta bude za 900 đaka. Problem je što osnovnu školu u Loznici ove godine završava 726 učenika, to znači da možda sva mesta neće biti ni popunjena. Prostora zato ima za đake iz susednih optina, Krupanj, Mali Zvornik, Ljubovija kao i Republike Srpske – rekao je on.

Sastanku o planu upisa prisustvovali su predstavnici Regionalne privredne komore, lozničke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i direktori lozničke četiri srednje škole.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track