ČITATELJKA KURIRA NA MUCI: Zabrinuta za svekra i svekrvu u Ivan Kuli kod Đavolje varoši, selo odsečeno, bez struje i telefona
Foto: Čitateljka Kurira

okovano snegom i ledom

ČITATELJKA KURIRA NA MUCI: Zabrinuta za svekra i svekrvu u Ivan Kuli kod Đavolje varoši, selo odsečeno, bez struje i telefona

Srbija -

Čitateljka Kurira Jovana javila se mejlom redakciji portala Kurir.rs zbog, kako kaže, pomoći.

- Selo Ivan Kula je bez struje i odsečeno od sveta već 3 dana. Na snegu koji je nekih 20 cm ima više od 5 cm leda. Nemoguće je doći do meštana, jer je led polomio stabla koja su popadala celom dužinom puta popadala na isti. Osim struje oni nemaju ni domet, tako da su skroz odsečeni. Moji svekar i svekrva žive u Ivan Kuli zato vas obaveštavam - napisala je čitateljka Jovana koja nam je poslala i fotografije za koje kaže da su nastale pre tri-četiri dana kad su poslednji put imali domet i struju.

Zbog ledene kiše i oborenih stabala neka prokupačka sela bez struje

Nevreme praćeno snežnim padavinama i ledenom kišom napravilo je veliku štetu planinskim selima u prokupačkom kraju. Ledena kiša koja je padala u tom kraju oštetila je elektrovodove, polomila stubove nosače, pokidala provodnike, pa su planinska sela Bejašnica, Tovrljane, Kruševica, Trnov Laz, kao i sela prema Belom Kamenu i Pasjači ostala bez struje.

Selo Ivan Kula, Ivan Kula, Ivan, Kula, Đavolja Varoš, bez struje, sneg
foto: Čitateljka Kurira

"Ekipe putara, Srbija šume i JKP 'Hameum' iz Prokuplja već dva dana pokušavaju da raščiste putni pravac ka Belom Kamenu i Vidojevici kao i put ka selima Tovrljane, Arbanaška, Trnov Laz i Kruševica", rekao je Agenciji Beta gradonačelnik Prokuplja Milan Arandjelović.

Prema njegovim rečima, težak sneg, niska temperatura i ledena kiša polomili su i iščupali iz korena mnoga šumska stabla koja su pala na put i potpuno ga blokirala za saobraćaj. Zahvaljujući velikom naporu ekipa EPS neki kvarovi su otklonjeni i obezbedjeno je ponovno uredno snabdevanje električnom energijom meštana nekih sela.

Selo Ivan Kula, Ivan Kula, Ivan, Kula, Đavolja Varoš, bez struje, sneg
foto: Čitateljka Kurira

Vojska Srbije uključila se danas u raščišćavanje tih seoskih putnih pravaca i ona će svojom mehanizacijom učestvovati na uklanjanju zaledjenih stabala i grana koje su pale na put i blokirale ga za saobraćaj ne samo na lokalnim već i na delu glavnog puta na području Prokuplja.

"Situcija je veoma teška, a uslovi za rad na planini i niskoj temperaturi po dubokom snegu i ledu gotovo su nemogući", kazao je Aranđelović, koji je danas obišao teren.

1 / 6 Foto: Čitateljka Kurira

On je istakao da će ekipe putara i Vojske raditi na raščišćavanju puteva sve do normalizacije saobraćaja u tom kraju i sve dok i poslednji stanovnik tih planinskih sela ponovo ne dobije struju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja