OPŠTINA ŽITORAĐA SE OGLASILA POSLE POPLAVA: Preduzeli smo sve što je bilo u našoj moći
Foto: Opština Žitorađa

REAGOVANJE

OPŠTINA ŽITORAĐA SE OGLASILA POSLE POPLAVA: Preduzeli smo sve što je bilo u našoj moći

Srbija -

Opština Žitorađa reagovala je na tekstove na portalu Kurira pod naslovima "Opština Žitorađa maćeha građanima" i "Dramatično! Poplava u Žitorađi".

Oglasili su se saopštenjem koje je potpisao predsednik Opštine Ivan Stanojević.

"Lokalna vlast i komunalna preduzeća Opštine Žitorađa su još u noći pre poplava bili na terenu i preduzimali sve što je bilo u njihovoj moći kako ne bi došlo do šteta", navodi se u saopšrenju u kome se zatim dodaje:

"Tvrdnje da je narod prepušten sam sebi, jer niko nije smeo ni da pita za kanalizacionu mrežu u naselju Grivac, te da je novac potrošen na druge prioritete su maliciozne i predstavljaju kršenje granica pristojnosti, ali i novinarskog profesionalizma, jer je kanalizaciona mreža u naselju 'Grivac' izgrađena pre više od šest meseci i to sredstvima iz budžeta Opštine Žitorađa, za razliku od ostalih kanalizacionih mreža na teritoriji opštine, koje su građani sami gradili sopstvenim radom i sredstvima".

Iz Žitorađe tvrde da su noć uoči poplave sva sredstva i ljudstvo komunalnih preduzeća bila su na terenu i to u Glašincu, Đakusu, Pejkovcu i Voljčincu koji su najugroženiji, a na sam dan poplave, na intervenciju predsednika opštine, pribavljena je muljna pumpa iz S.Z.S.Z. "1.decembar", koja radi na električnu energiju i koja je neprekidno ispumpavala vodu iz objekata u naselju Grivac od ponedeljka do četvrtka, dok su zaposleni u JP za izgradnju pomagali građanima da iznose nameštaj i pokućstvo i da saniraju nastalu štetu.

"Naselja Grivac i Barište, koja imaju problem prilikom svake i najmanje padavine, predstavljaju močvarno zemljište, bogato podzemnim vodama, pa su stanovnici suočeni sa ovim problemima oduvek, a po kazivanju istih, ovolika količina vode nije viđena u Žitorađi u poslednjih 50 i više godina, niti je moguće sprečiti nastanak štete od podzemnih voda. Ovim meštanima voda ne ponire u objekte od spolja i odozgo, već izbija iz zemlje ispod temelja ili kroz temelje, na šta se ne može uticati ljudskim faktorom".

U saopštenju se dalje navodi:

"Štab za vanredne situacije je u neprekidnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije iz Prokuplja, Vatrogasno-spasilačkom jedinicom i Vojskom Srbije, a na inicijativnu i molbu komandanta štaba-predsednika opštine, Vojska Srbije se hitno uključila sa ljudstvom i mašinama da pomogne građanima u saniranju štete. Svi sektori i službe su danonoćno uz štab na teretnu, a aktivnosti i dalje traju".

Na kraju se zaključuje:

"Štab je, uz pomoć JKP Naissus iz Niša obezbedio cisterne sa pijaćom vodom koje su već na terenu i dostavljaju vodu građanima, a 16. januara očekuje se sušilica i paketi pomoći sa hranom i sredstvima za higijenu, koje je štab nabavio u saradnji sa Crvenim krstom".

Redakcija Kurira će i u buduće pratiti dešavanja u Opštini Žitorađa i rad na saniranju štete.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track