VISOKE BRANE SPREČILE OZBILJNIJE POPLAVE: Puzović i gradonačelnica obišli poplavljena područja u Nišu (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

sad je na redu sanacija

VISOKE BRANE SPREČILE OZBILJNIJE POPLAVE: Puzović i gradonačelnica obišli poplavljena područja u Nišu (FOTO)

Srbija -

NIŠ - Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišli su juče poplavljena područja u Nišu, a tom prilikom Puzović je istakao da je u ovom trenutku najbitnije da je voda na celom području Južne Morave i Nišave, kao i svih njihovih pritoka, u opadanju i povlačenju.

Puzović je naveo da su se reke vratile u svoja korita i dodao da je prvi zadatak lokalnih samouprava Niša, Vranja i Leskovca da ljude koji su evakuisani i iseljeni prethodna tri-četiri dana u poplavljenim područjima vrate u njihove kuće.

Goran Puzović, Niš, poplave
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Obavestio je novinare da se danas obavljaju interventni radovi, ''kao i da je u toku u Dimitrovgradu završavanje i zatvaranje kasete koja je bila oštećena, a da su Srbijavode u Beloj Palanci ispumpali kompletnu vodu koja je u nekoliko džepova zaostala''.

U Vranju se završava sanacija jednog dela nasipa koji je bio oštećen pre tri noći, kazao je Puzović i dodao da se u Vlasotincu radi na snabdevanju vode.

Visoke brane sprečile ozbiljnije poplave

Puzović je obišao poplavljene opštine u Pirotskom okrugu, nakon čega je izjavio da su evidentirane sve lokacije na čijoj sanaciji je potrebno odmah raditi kako bi se spremno dočekao eventualni novi poplavni talas. Puzović je kazao i da su brane na veštačkim planinskim jezerima, poput Zavojskog jezera na Staroj planini, zadržale ogromne količine vode.

''Osim regulisanih korita, nasipa i drugih regulacionih građevina, u sistemu odbrane su i visoke brane i ono što je bitno, Zavojska brana je preko 22 miliona kubika vode zadržala od 9. do 12. januara. Podignut je nivo akumulacije za pet metara, a to je nekih 20 odsto manje vode koja je prošla Nišavom. Sličan efekat smo imali i na drugim branama poput Barija, na Brestovačkom jezeru'', kazao je.

Prema njegovim rečima, svi delovi sistema su radili zajedno i reakcija celog sistema je bila sinhronizovana, i lokalne samouprave, i ''Srbijavoda'', i meštana, i svih drugih činilaca. ''Odnos lokalnog stanovništva je takođe za svaku pohvalu, svi smo bili zajedno što je vrlo bitno s obzirom na to da je ovaj talas bio jako brz. Količina vode koja je došla Nišavom iz Bugarske je nešto što ne pamte ni najstariji žitelji Dimitrovgrada, koji je bio prvi na udaru. Najbitnije je da nismo imali žrtava, nismo imali povređenih, a štetu ćemo otkloniti'', kazao je Puzović.

On se u Pirotu sastao sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima iz Štaba za vanredne situacije. Vasić je istakao da su tokom poplava svi sistemi bili maksimalno angažovani. ''Stanje se normalizovalo i predstoji nam otklanjanje slabih tačaka koje smo uočili...Mi smo obišli most na reci Bistrici koji predstavlja jednu od tih slabih tačaka jer je nizak, potrebno ga je podići kako ne bi predstavljao svojevrsnu branu u ovakvim situacijama. Takođe, predstoji nam uređenje kanala Rogoz u delu koji nije uređen a razmišlja se o prevođenju kanala Rogoz u Nišavu'', rekao je Vasić.

"To su radovi koji će se završiti do kraja vikenda", kazao je Puzović i dodao da očekuje da će u ponedeljak i utorak biti održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj će izneti sve ono o čemu je danas razgovarano sa gradonačelnicom Niša, kao i ono što je zatečeno u prethodnih nekoliko dana.

Puzović dodaje da će pokušati da u najkraćem roku dobiju sredstva za sve najhitnije radove da se obave tokom proleća kako bi se povratila sigurnost i svi objekti bili u potpunosti bezbedni.

Upitan na koje radove misli, Puzović kaže da je najbitnije da se omogući da voda može normalno da teče, odnosno da se uklone deponije i da se saniraju nasipi.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa Tvrđavskim mostom u Nišu, koji je iz bezbednosnih razloga zatvoren za saobraćaj, Puzović kaže da predstoji njegovo uklanjanje i izgradnja novog mosta sa novim dimenzijama i prilazima.

"Imamo ispod mosta jednu deponiju, sprud, koji ćemo tokom proleća ukloniti tako da ćemo i taj deo rešiti da i desna strana gde je vikend nasilje bude bezbedna za buduće posetioce", kazao je Puzović.

Goran Puzović, Niš, poplave
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prema njegovim rečima, jezgro grada Niša je zaštićeno, a sada ostaju prigradski delovi, poljoprivredne površine i naselja koja su i nizvodno i uzvodno zatvorenih kaseta, da se njima bave i da se stepen bezbednosti podigne.

U Doljevcu, prema rečima Puzovića, postoje dve kritične tačke, jedna je selo Šarenovac, za šta su dobijena sredstva i tu će u naredna dva, tri meseca biti urađeni svi bitni radovi, a tražiće se sredstva za Gerontološki centar i donji deo.

Kada je reč o Gadžinom Hanu i tamo postoje dva osnovna problema, a kako kaže Puzović, potrebno je očistiti korito reke nizvodno od grada i rešiti pitanje ustave koja leti služi za kupanje, ali je u ovom periodu sada bila ozbiljna brana zbog koje su i nastali neki problemi.

Voda se povlači u Pirotu i Pirotskom okrugu

Puzović je saopštio da se voda u Pirotu i Pirotskom okrugu povlači u korita i da nivo reka opada. "Naš zadatak je da sve ljude koji su prethodnih dana bili iseljeni vratimo u svoje domove", rekao je Puzović. "U Dimitrovgradu imamo dva, tri velika oštećenja, imamo u prekidu kanalizaciju, mislim da ćemo u nedelju završiti te radove", rekao je Puzović. Prema njegovim rečima dogovorili su se da će u Beloj Palanci raditi na rešavanju problema na nekoliko mesta na reci Nišavi i na dve njene pritoke. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da će jedan od prioriteta kad se nivo vode podigne biti podizanje mosta na reci Bistrici, koji je neka vrsta brane.

"Potrebno je da nađemo neko tehničko rešenje, da omogućimo da se leti ljudi kupaju, a da u jesen, proleće i evo i zimu, kada nije vreme za poplave nego za sneg i minus od 15, 20, da voda može nesmetano da teče", naveo je.

Gradonačelnica Niša je istakla važnost solidarnosti i jedinstva žitelja prigradskih naselja koji su u noći kada je naišla voda za kratko vreme, 200 dobrovoljaca, uspelo da napuni džakove sa peskom koje je doneo Sektor za vanredne situacije, napravi bedem i spreči vodu da prođe do prvih kuća.

"Mi smo godinama imali problem sa Vitkovcem u okolini Aleksinca i to je rešeno. Zzelimo da zapravo tako Srbijavode reše i ovaj problem na teritoriji gradske opštine Crveni krst", kazala je Sotirovska i dodala da je Grad spreman da svim prigradskim naseljima izađe u susret kada je u pitanju rešavanje problema koji pripadaju lokalnim samouprvama, kao što su odvod, kanalizacija...

Sotirovski je istakla da je važno to što će spruvodi koji se nalaze duž korita reke Nišave, a i na samom ušću u Južnu Moravu, vrlo brzo biti rešeni jer to jeste razlog zašto se vrlo često taj prostor plavi.

Kada je reč o Tvrđavskom mostu, Sotirovski kaže da je Grad u budžetu za 2021. godinu predvideo 80 miliona za njegovo rušenje i pravljenje dokumentacije za njegovu izgradnju.

Dodaje da je danas razgovarano kako da se pronađe drugi način finansiranja rušenja mosta kako bi tih predviđenih 80 miliona iskoristili i za njegovu izgradnju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track