EKOLOŠKI INCIDENT KOD LEPOSAVIĆA: Deo jalovišta Trepče se izlio u Ibar, popustio zemljani bedem
Foto: Printscreen YT Kossev

višedecenijski problem

EKOLOŠKI INCIDENT KOD LEPOSAVIĆA: Deo jalovišta Trepče se izlio u Ibar, popustio zemljani bedem

Srbija -

BEOGRAD - Deo industrijskog jalovišta kombinata Trepča obrušio se danas u reku Ibar kod Leposavića, nakon što je popustio privremeni zemljani bedem oko deponije industrijskog otpada.

Gradjani Leposavića su portalu KoSSev izjavili da su na teren ubrzo izašli predstavnici lokalne samouprave, uključujući i inspektora za zaštitu životne sredine.

Direktor Trepče Jovan Dimkić kaže da su i radnici tok preduzeća takodje odmah izašli na teren, da je u pitanju "manji akcident" i da je on saniran "novim, adekvatnim bedemom".

"Znate da su bile poplave i u leposavićkom kraju. Naišla je voda. Ništa katastrofalno, ništa strašno. Do sutra imamo celo rešenje, već je sanirano", kazao je Dimkić za KoSSev.

Gradjani okoline su za portal naveli da je na lokaciju došao kamion sa gumama koji, kako su razumeli, treba da posluži kao privremeno rešenje.

Meštanin Zlatko Sekulić sada kaže da je sada u pitanju "čist ekološki akcident" koji Ibrom "ide ka Kraljevu", ali da leti za njih najveći problem predstavlja kada duvaju vetrovi, koji podižu jalovinsku prašinu i nanose je na njihova domaćinstva i oranice.

"I mi smo direktno ugroženi. Ima nas oko stotinjak domaćinstava. Govorili smo i upozoravali, i onaj memorandum što smo potpisali sa opštinom da će rešenje da se pronađe, pao je u vodu. Jutros smo hteli da blokiramo i ulaz u fabriku", naveo je Sekulić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track