U RASINSKOM OKRUGU SVE BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA: Uprkos tome otkazano plivanje za Bogojavljenski krst
Foto: Kurir/Ž.M.

37 NOVOZARAŽENIH

U RASINSKOM OKRUGU SVE BOLJA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA: Uprkos tome otkazano plivanje za Bogojavljenski krst

Srbija -

Zdravstvene ustanove u Rasinskom okrugu konačno mogu da odahnu, jer je broj novoinficiranih osoba od korona virusa znatno manji u odnosu na sve prethodne dane u januaru.

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca zabeleženo je “samo” 37 novih slučaja oboljevanja od ove planetarne pošasti, od 157 poslatih uzoraka, a juče je ta brojka bila 48. Najviše zaraženih je u Kruševcu – 25, a zatim u Varvarinu – 10, u Brusu i Ćićevcu je upisan po jedan novi bolesnik, a iz Aleksandrovca i Trstenika nema izveštaja sa testiranja iz ovlašćenih laboratorija.

Ohrabrujuće vesti stižu i sa Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Kruševcu, gde je prvi put manji broj pacijenata (105) od projektovanih kapaciteta (120). Na sreću i u Kovid bolnici je ustaljena brojka od pedesetak hospitalizacija u proseku na dnevnom niovou.

Od početka epidemije korona virusa u Rasinskom okrugu potvrđeno je oboljevanje 10.460 lica u Rasinskom okrugu: 5.327 u Kruševcu, 1.845 u Trsteniku, 1.821 u Aleksandrovcu, 503 u Varvarinu, 462 u Ćićevcu i 457 u Brusu, a ukupno je izlečeno 8.894 lica. Do sada je uzorkovano 29.802 građana, od kojih je pozitivno na virus kovid 19 - 10.460, pod zdravstvenim nadzorom je 24.894, a umrlo je 159 lica, 115 muškaraca i 44 žene.

Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave i Odeljnje komunalne milicije su juče obavili 45 nadzora u primeni protivepidemijskih mera, a od 10 janura do nedelje ukupno 753.

Da se u Kruševcu i Rasinskom okrugu ozbiljno radi na poštovanju zakonskih propisa i mera Kriznog štaba, Gradskog i opštinskih štabova za vanredne situacije pokazuju brojni primeri. Najnoviji glasi: otkazana je tradicionalna manifestacija plivanje za Časni bogojavljenski krst u Beloj Vodi na Zapadnoj Moravi i u Šavranu na Rasini. Obeležavanje velikog verskog praznika Bogojavljanja biće organizovano u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije Kruševca sutra će se samo obaviti sečenje pogače.

Turistička organizacija opštine Brus će sutra organizovati plivanje za časni krst i to na jezeru Ćelije, uz blagoslov Crkvene opštine Dupci Eparhije kruševačke, a uz poštovanje antiepidemijskih mera. Plivanje za Časni krst biće organizovano i u Selu Varvarinu, na Velikoj Moravi, ali bez prisustva publike.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track