ČAČANI POHRLILI U PORTU CRKVE NATOČE BOGOJAVLJENSKU VODICU: Nikad se ne kvari, smatra se lekovitom i štiti porodicu od loših sila
Foto: RINA

završavaju se nekršteni dani

ČAČANI POHRLILI U PORTU CRKVE NATOČE BOGOJAVLJENSKU VODICU: Nikad se ne kvari, smatra se lekovitom i štiti porodicu od loših sila

Srbija -

Usled epidemije korona virusa plivanje u Zapadnoj Moravi za Časni krst je izostalo, ali stari srpski običaji ipak ni ove godine u teškoj situaciji nisu zaboravljeni.

U porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku postavljena je cisterna sa osvećenom vodicom, a građani su pohrlili da uzmu tu, kako se veruje, lekovitu tečnost.

bogojavljenska vodica, Čačak
foto: RINA

"Svake godine uzimamo Bogojavljensku vodicu i čuvamo je sve do sledećeg praznika. Ona se nikad ne kvari, smatra se lekovitom i štiti porodicu od loših sila. Popijemo po neki gutljaj ako nekom nije dobro ili se umijemo. Sa njom se čisti i duša i telo", rekao je Dragan Petrović iz Čačka.

Prema predanjima u vodi koju sveštenici svete za bogojavljenje prebiva sila Duha Svetoga, posebno se veruje u njenu lekovitost.

"Mnogi običaji u srpskom narodu vezani su upravo za današnji praznik. Na Bogojavljenje se nikad ne posti i završavaju se takozvani nekršteni dani, a kreće period pogodan za venčanja", rekla je etnolog Snežana Ašanin.

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju reči: U ime Oca uz prvi gutljaj, i Sina uz drugi i Svetoga Duha uz treći.

"Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se "otvorile kao nebo na Bogojavljenje" pa da se lako porode, a osvećana vodica se u stara vremena davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest", istakla je.

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track