Najnovije vesti

BOGOJAVLJENJE NA SEVERU BANATA: Do Časnog krsta u Kikindi prvi doplivao bob reprezentativac, u Novim Kozarcima 13 učesnika
Foto: S.U.

Bogojavljenje na severu Banata

BOGOJAVLJENJE NA SEVERU BANATA: Do Časnog krsta u Kikindi prvi doplivao bob reprezentativac, u Novim Kozarcima 13 učesnika

Srbija

Bogojavljenje je na severu Banata obeleženo tradicionalnim plivanjem za Časni krst, a održano je na dve lokacije. 

Do bogojavljenskog krsta prvi je na Starom jezeru, nedaleko od centra grada, doplivao Dušan Novaković (22) iz Kikinde, pilot bob reprezentacije Srbije.

Istovetan podvig načinio je i 2016. godine. Ovo mu je bilo treće plivanje za Časni krst:

- Drago mi je što sam prvi stigao do Časnog krsta. Verujem da će mi doneti sreće tokom ove godine - priznao je Novaković.

Od prijavljenih 30, u ledenu vodu je ušlo i do Časnog krsta zaplivao 26 učesnika, najjviše u poslednjih sedam godina. Najmlađi učesnik imao je svega 17 godina, a najstariji više od 70.

Među njima i jedna dama, Gizela Grbanušić (31) iz Kikinde:

- Vernica sam, a prvo bogojavljensko plivanje uveć ću pamtiti. Rekreativno se bavim plivanjem - kazala je ona.

Studena voda nije pokolebala ni vrela srca 13 učesnika na jezeru “Strelište” u Novim Kozarcima. Po drugi put je trijumfovao Drago Marković iz Novih Kozaraca:

- Svi učesnici su na neki način pobednici. Neopisiv je osećaj doplivati prvi do Časnog krsta - priznao je on.

Svim učesnicima ovogodišnjeg plivanja za Časni krst, a bilo ih je ukupno 39, na odvažnosti i hrabrosti čestitao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. Među retkima je, ako ne i jedini gradonačelnik u Srbiji, koji je aktivan sportista. Golman je kikindskog vaterpolo kluba ŽAK:

- Drage volje bih plivao za bogojaljenski krst, ali sam danas ipak na dva mesta i to da podržim I čestitam učesnicima - rekao je Lukač.

1 / 3 Foto: S.U.

(Kurir.rs/ S.U.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...