NAPAD NA NOVINARKU PRED KONAČNOM ODLUKOM: Okrivljeni inspektor pred sudom u Vranju rekao da je predstavnik zakona
Foto: Privatna Arhiva

viši sud u vranju

NAPAD NA NOVINARKU PRED KONAČNOM ODLUKOM: Okrivljeni inspektor pred sudom u Vranju rekao da je predstavnik zakona

Srbija -

VRANJE - U Višem sudu u Vranju održana je danas javna sednica drugostepenog veća gde se odlučivalo po žalbama na prvostepenu presudu okrivljenih za napad na novinarku Tanju Janković i nanošenje teških telesnih povreda njenoj sestri Bojani Janković i ocu Zoranu, ali i po žalbi Višeg javnog tužilaštva koje je za okrivljenog inspektora Nenada Jovanovića i petoricu saizvršilaca tražilo veće kazne.

Pred tročlanim većem sudija Višeg suda u Vranju u sastavu predsednica Nada Čović, sudija izvestilac Tatjana Mihajlović i sudjja Zorica Stojčić, branioci okrivljenih ali i sam prvookrivljeni inspektor MUP-a Nenad Jovanović, obrazložili su svoje žalbe na prvostepenu presudu. Tom prilikom Jovanović se pozvao na to da je on “predstavnik zakona i policije” i pozvao sudije da poštuju zakon.

U toku izlaganja branioca jednog od okrivljenih Nenada Nikolića, koji je detaljno opisivao način na koji su Bojana i Zoran Janković zadobili teške telesne povrede, oštećenoj novinarki je pozlilo pa je izvedena sa sednice da bi joj se ukazala prva pomoć.

Bojana Janković, Ivan Simić, Advokat, Sud, Vranje
foto: Privatna Arhiva

- Svaki put kada govorimo o tome kako su prebijeni moja sestra i otac, ja preživljavam opet ceo taj dogadjaj. Vidim njih razularene kako ih udaraju i šutiraju u stomak i u glavu. Pozlilo mi je sada i skočio mi je pritisak na 200, ne mogu više ovo psihički da podnesem. Želim da sud donese odluku što pre i da ih vidim u zatvoru jer nasilnicima je tamo mesto - rekla je Tanja Janković. Ona je dodala da i dalje ima bojazan i strah da će okrivljeni vršiti pritisak na sud kao i svih prethodnih godina trajanja prvostepenog postupka.

- Znam da se vrše strahoviti pritisci ali verujem da pravda mora da pobedi i da se pošalje poruka da niko nesme da bije i zlostavlja ni novinare ni žene i da niko nije jači od zakona - poručila je Jankovićeva.

Advokat porodice Janković, Ivan Simić kaže: - Donekle postupanje Viseg suda u Vranju i Apelacionog suda u Nišu vraćaju veru u pravni sistem republike Srbije. U pogledu stvaranja preduslova uopšte za održavanje današnje javne sednice.

Sudija Tatjana Mihajlović Jovanović jeste iscrpno referisala predmet i očekujemo da će se konačno staviti tačka na ovaj dogadjaj iz 2012. Bez namere da prejudiciram buduću odluku suda, ukazaću samo na jedan presedan koji je stvoren u ovom postupku a to je da okrivljeni koji se gone po službenoj dužnosti su po mom shvatanju na volšeban način stekli i status oštećenih tako što je prethodna sudija na njihovo insistiranje spojila predmete gde su oni subsidijarni (privatni) tužioci.

Eventualno ukidanje bi gotovo izvesno vodilo ka zastarevanju ovog krivičnog postupka, a što jeste, ponavljam bez namere da prejudiciram bilo šta, degradiranje ovog krivičnog postupka. Podsetimo, inspektor policije Nenad Jovanović, u prvostepenom postupku osudjen je na godinu dana kućnog zatvora, a njegovi saučesnici Miloš Vučković i Nenad Nikolić na osam meseci zatvora dok je Goran Ilić dobio uslovnu kaznu od četiri meseca.

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track