POČELA MASOVNA VAKCINACIJA U NOVOM SADU: Prijavilo se 25.000 građana, cepivo primilo već 700 njih! (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Masovna imunizacija građana protiv kovida 19 počela je i u Novom Sadu. Do nedavno privremena bolnica za lečenje od korona virusa, od danas je mesto za prevenciju istog.

Prijavilo se 25.000 Novosađana, a vakcinu je već primilo više od 700 sugrađana.

Prvi na listi bili su oni stariji od 75 godina.

Dr Vladimir Petrović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da Sinofarmova vakcina ima uobičajene kontraindikacije: samo akutnu bolest, povišenu telesnu temperaturu i ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

„Očekujemo da ćemo u toku dana vakcinisati više stotina naših sugrađana. Narednih dana očekujemo da ćemo utroštiti 5.500 doza u Novom Sadu, koliko nam je i stiglo prethodnog dana. Verujemo da je potrebno da vakcinišemo oko 70.000 do 80.000 Novosađana kako bi postigli odgovarajući kolektivni imunitet i praktično završili sa ovom epidemojom“, rekao je dr Petrović.

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat, istakao je da je od 720 sugrađana koji su bili juče na listi za vakcinaciju, najviše ih je bilo sa preležanom koronom.

„Više od 45 posto bili su oni koji su preležali koronu, što znači da ljudi koji su prošli sve ružno što nosi ta korona ne žele da im se to ponovo desi i žele da se zaštite“, dodao je dr Bojat.

Član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić, kaže da je želja Grada Novog Sada da što pre imunizuju što veći boj sugrađana u što kraćem periodu.

On je izrazio očekivanje da će za kratko vreme to i uspeti.

Od 25.000 prijavljenih, na imunizaciju je prvog dana pozvano nešto više od 700 njih. Prioritet su stariji od 75 godina.

U Vojvodinu je stiglo oko 23.000 doza cepiva, a danas se imunizacija sprovodi kineskom vakcinom proizvođača Sinofarm.

Nakon građana starijih od 75 godina, na imunizaciju će ići Novosađani starosti od 60 do 74 godine, zatim slede radnici u prosveti, medijima, vojsci, policiji, pacijenti sa hroničnim bolestima i radno aktivno stanovništvo.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track