BEZ IKAKVE ZAŠTITE

JEDINI TOPLI DOM KOJI IMAJU! Svratište u Novom Sadu retka ustanova koja pomaže najsiromašnijima (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Toplije vreme i više temperature mnogi željno iščekuju, a definitivno ih najviše žele oni koji ove hladne zimske dane provode na ulici i svaki mraz i minus osete na svojoj koži.

Kako bi se bar malo ugrejali, popili topao čaj i pojeli sendvič, dolaze u Svratište koje, zbog trenutne epidemiološke situacije, radi pod ograničenim uslovima i ne može da im pruži višesatno utočište kao nekad.

Ipak, i tih sat vremena neizmerno im znači.

Sa svojih 58 godina Tibor Čizmar igrom slučaja završio je na ulici. I dok se bori za osnovne stvari poput dokumenata, jedino mesto gde može da nešto pojede, popije i malo se zgreje jeste ovo Svratište.

Prema rečima iz prihvatnog centra, u ovom period kroz ovaj centar prođe do 35-oro najugroženijih.

Vreme korišćenja je ograničeno na sat vremena, zbog epidemioloških mera, a s obzirom na to da se očekuje hladniji talas, ljudima će biti još teže.

-Oni su najsiromašniji među siromašnima, nije ni čudo što nisu imali ni koronu, niti su bili bolesni, jer su oni u pravom smislu te reči socijalno distanicrani – kaže Anđelka Vujanić, socijalna radnica.

U posebno težak položaj beskućnici dolaze zbog niza predrasuda, poput onih da su u pitanju narkomani ili alkoholičari.

-Mi se ovde susrećemo sa ljudima koji su žrtve tranzicije, koji su ostali bez posla, koji spadaju u teško zapošljivu grupu, a dok samo neki uspevaju da dobiju penziju. Naši korisnici često imaju i neke poremećaje prilagođavanja, a ponekad su i to ljudi koji imaju i neke psihijatrijske probleme. Oko 10 posto naših korisnika je odraslo u sistemu za socijalnu zaštitu, u hraniteljskim porodicama, domovima… To su deca koja nisu imala nikog i nemaju ništa i takvi su izašli iz sistema socijalne zaštite, bez ikakve podrške porodice i društva – kaže Anđelka Vujanić, socijalna radnica.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track