Najnovije vesti

BEZ NAGLIH POKRETA AKO NAIĐETE NA ĐURU: Mnogi mrki medvedi na Tari ne padaju u potpuni ZIMSKI SAN (FOTO)
Foto: Rina

skriveni u kanjonima

BEZ NAGLIH POKRETA AKO NAIĐETE NA ĐURU: Mnogi mrki medvedi na Tari ne padaju u potpuni ZIMSKI SAN (FOTO)

Srbija

Planina Tara i njene raskošne šume prirodno su stanište za mrke medvede. Ovaj srpski turistički biser smatra se svojevrsnim rasadnikom ove retke zaštićene vrste, a prema podacima koji su dobijeni na osnovu monotoringa na Tari trenutno živi oko 60 mrkih medveda.

- Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a medvedi nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o istoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkih medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli gde mogu da žive neometano od strane čoveka - rekao je Branko Bezarević iz NP Tara.

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu odvija se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionalnom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je više od 10 jedinki, a neki od njih nose imena Milica, Đuro...

- Ženke sa mladuncima su poprilično teritorijalne dok ostali medvedi mogu dnevno da pređu čak i oko 60 kilometara. Dešava se ponekad i da pređu granicu, ali se pred zimu vrate "kući". Mrki medvedi ne padaju baš u potpuni zimski san, da se ne dižu do proleća, nekad se desi da mlađe jedinke uopšte ne nađu mesto za svoj brlog i ostanu budne preko zime - kaže Branko.

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima i drugim divljim vrstama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a da su budni dobro skriveni.

Tara
foto: Rina

Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina, vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved.

Ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put. Nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

- Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se prepoznatljivim, govorite mirno i polako se povlačite. Kad primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite pratiti njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini, posebno ako je to ženka s mladuncima, zaustavite se, ostanite smireni te se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike - poručuju iz NP Tara.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...