PRODATA IMOVINA 14. OKTOBRA U KRUŠEVCU: Imovina nekadašnjeg metalskog giganta prodata za 24,5 miliona dinara
Foto: Kurir/Ž.M.

Konačan raspad nekadašnjeg metalskog giganta kupilo je

PRODATA IMOVINA 14. OKTOBRA U KRUŠEVCU: Imovina nekadašnjeg metalskog giganta prodata za 24,5 miliona dinara

Srbija -

KRUŠEVAC - Privredno društvo Viva-Tech iz Kruševca postalo je vlasnik nepokretne imovine nekadašnjeg metalskog giganta - Industrije mašina i komponenata “14. oktobar” na lokaciji Prototip na Jasičkom putu u Kruševcu.

Kupac je javnim nadmetanjem, za 24,5 miliona dinara, postao vlasnik 12 zgrada na oko 7,23 hektara zemljišta, a početna cena iznosila je 23,9 miliona dinara. Kompanija Viva-Tech se bavi metaloprerađivačkom delatniošću, osnovana je 2010. godine, po Završnoim računu za 2019. godine imala je 1,3 miliona dinara dobiti, a zapošljava 9 radnika.

Zbog višegodišnje krize u radu i poslovanju i velikih dugovanja prema dobavljačima i zaposlenima nekadašnji najveći proizvođač građevinske mehanizacije u SFRJ i treći u Evropi otišao je stečaj 2016. godine, posle višestrukih neuspešnih reorganizacija i programa stabilizacije. Najznačajniji deo imovine na Jasičkom putu za 485 miliona dinara kupila je 2017. godine kompanija „SCMG – 14. oktobar” iz Beograda, ćerka firma češke kompanije „Czechoslovak group“, koja u vlasništvu ima i velike firme: „Tatra kamioni“, „Tatra vojna vozila“, „Avia“, „Dako“.

U 2019. godini prodata je Fabrika obojenih metala u Ražnju kompaniji „Savacoop“ iz Novog Sada za 22,8 miliona dinara. Hotel “Ravnište” na Jastrepcu je kupio konzorcijum „Merima Trend“ iz Kruševca i „Velko Invest“ iz Beograda za oko 41 milion dinara. Fabrika uređaja i delova u Brusu prodata je za 117 miliona dinara preduzećima „Jablanovica“ iz Raške i „Razvitak“ iz Aleksandrovca.

U dvehiljaditim godinama po raznim socijalnim programima Vlade Srbijhe ovaj nekadašnji ponos privrede Kruševca i cele Srbije napustilo je blizu 1.500 radnika, a isto toliki broj radnika potražuje od 24 do 26 zaostalih plata. Od nekadašnjih 8,900 radnika u vremenu najvećeg uzleta sada je radno angažovano svega 400 uposlenika.

Kurir.rs/Ž. M./Foto: Kurir/Ž.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja