Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Ostajemo posvećeni poboljšanju uslova rada u svim školama
Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Ostajemo posvećeni poboljšanju uslova rada u svim školama

Srbija -

Osnovne i srednje škole u Subotici danas su, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz prigodne programe i lomljenje slavskog kolača. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save i Dana škole u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, u Mesnoj zejednici „Aleksandrovo“.

Uz izražavanje zadovoljstva što je pozvan da bude gost na školskoj slavi, ujedno i danu OŠ „Sveti Sava“, koja nosi ime po Svetom Savi čiji praznik danas proslavljamo, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se na prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u ovoj školi, podsetio da je Savindan, kao jedan od najstarijih državnih praznika u našoj zemlji, 1840. godine pokrenuo Atanasije Nikolić, čovek koji je odrastao i školovao se u našoj bačkoj ravnici, da bi kasnije postao saradnik kneza Miloša Velikog i jedan od najvećih umova naše istorije.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

„Od tada slavimo prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Savu, kao duhovnog pokrovitelja našeg obrazovnog sistema“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Na idealima svetosavlja, dodao je, stasao je i najpoznatiji velikan rodom iz vašeg lepog Aleksandrova, dr Jovan Paču.

„Osim što je bio jedan od prvih školovanih srpskih pijanista, bio je i lekar i posvećeni borac za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda. Danas se, na ovaj praznik prosvete i duhovnosti, ponosno sećamo njega i svih onih ličnosti iz Subotice i Vojvodine, koje su svoj život posvetile najvišim idealima i najvećem dobru svih ljudi koji žive na ovom prostoru“, kazao je Bakić.

Naglasio je da danas svi nivoi državne vlasti ulažu kako u kulturu sećanja na prošlost, tako i u sve ono što će obezbediti bolju budućnost.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

„Tako je, u protekle četiri godine, uloženo 500 miliona dinara u subotičke škole. Od toga je Grad Subotica u školu 'Sveti Sava' uložio nešto više od devet miliona dinara u centralni objekat i preko 4,6 miliona dinara u odeljenje na Bikovu. Pokrajinska vlada je pomogla sve projekte sa 9,7 miliona dinara i zahvaljujući toj saradnji okupljeni smo danas u modernoj fiskulturnoj sali. Školski objekat je dobio nove prozore, renovirana je kantina, a učenici se konačno bave sportom na novom terenu za rukomet, mali fudbal i košarku, koji je zamenjen prvi put od 1978. godine. Završena je i prva faza obnove toaleta i tu će škola dobiti svu potrebnu dalju podršku“, naveo je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica, istakao je, ostaje posvećen poboljšanju uslova rada u svim školama, od najmanje seoske, do najveće gradske.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica

„Pandemija korona virusa je otežala finansiranje i promenila mnoge planove ali ćemo, u partnerstvu sa republičkom i pokrajinskom vlašću, uvek pronaći način da podržimo ključne projekte za subotičke škole i da svakog Savindana imamo čime da se pohvalimo pred našom decom, za koju radimo“, poručio je Stevan Bakić.

Dan škole i školska slava u OŠ „Sveti Sava“ obeleženi su uz Svetosavsku himnu i prigodan program koji su s velikim trudom i ljubavlju pripremili nastavnici i učenici ove škole. Lomljenje slavskog kolača i osveštanje slavskog žita obavio je otac Gordan Uvalić, paroh aleksandrovački, a prisutnima se obratio i direktor OŠ „Sveti Sava“, Novica Pavlović.

1 / 4 Foto: Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track