U KRALJEVU OTVORENA IZLOŽBA: Božanstva i polubožanstva starih Slovena u galeriji kulturnog centra
Foto: KC Ribnica

umenik slavko vuletić

U KRALJEVU OTVORENA IZLOŽBA: Božanstva i polubožanstva starih Slovena u galeriji kulturnog centra

Srbija -

Prva izložba slika u novoj godini otvorena je u galeriji Kulturnog centra "Ribnica" Kraljevo, a reč je o postavki slika i crteža "Božanstva i polubožanstva starih Slovena" kraljevačkog umetnika Slavka Vuletića, čiji je rad pohvaljen na prošlogodišnjem konkursu za mlade likovne stvaraoce sa teritorije Raškog okruga.

O izložbi je govorio Marko Vučković, koji je bio Vuletićev profesor u Umetničkoj školi u Kraljevu i član žirija na pomenutom konkursu.

izlozba, Kraljevo, Slavko Vuletic
foto: KC Ribnica

Vučković je izložbu podelio u tri celine. Prvu celinu predstavljaju crteži, odnosno ilustracije na kojima su figure nage. Druga celina su skulpture koje su vrlo bliske ilustracijama, odnosno trodimenzionalne ilustracije ili modeli. To govori o širini interesovanja autora za rad u 3d modeling programima.

izlozba, Kraljevo, Slavko Vuletic
foto: KC Ribnica

- Slike ulja na platnu prikazuju ovu tematiku na još jedan širi način. Autor se služi klasičnim slikarskim jezikom i klasičnim tehnološkim metodom slikanja. Slike su prepune atmosfere, misticizma, ponekad i jeze. Kolorit slika je sadržajan i slojevit, pa se tako dobija struktura mesa što doprinosi snažnom utisku. Slavko uspeva da nas kroz slike uvede u mistični svet bića kojima su naši preci besprekorno verovali - kazao je Marko Vučković.

Slike iz ciklusa "Božanstva i polubožanstva Starih Slovena" stvorene su tokom master studija i u cilju odbrane master rada ovog kraljevačkog umetnika. Međutim, njegova interesovanja za ovu tematiku javljaju se i ranije, tokom osnovnih studija grafičkog dizajna i bavljenja ilustracijom.

izlozba, Kraljevo, Slavko Vuletic
foto: KC Ribnica

Prizorom dominira naga ženska figura, a poze, detalji i atmosfera, jer se ne radi o pukoj ilustraciji, dopunjuju i opisuju određeni mitološki lik.

- Cilj je bio postaviti lik božanstva kakva bi možda bila da su stvarna, od krvi i mesa, atmosferom i koloritom postići njihovu stvarnost u ovozemaljskom svetu, ali ne odbaciti u potpunosti mističnost tih bića iz predanja, reči su ovog umetnika iz grada na Ibru.

izlozba, Kraljevo, Slavko Vuletic
foto: KC Ribnica

Slavko Vuletić je završio Umetničku školu u Kraljevu. Filološko - umetnički fakultet u Kragujevcu završio je 2016. godine, a naredne godine je upisao master studije u klasi profesora Bojana Otaševića. Izlagao je na grupnim izložbama u Kraljevu i Kragujevcu.

Zainteresovani Kraljevčani, uz poštovanje epidemioloških mera, izložbu mogu da pogledaju do 9. februara.

(Kurir.rs/ J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track