ŽITORAĐA PONOVO POD VODOM: Padavine opet napravile problem, poplavljene njive i seoska domaćinstva
Foto: Privatna Arhiva

za sve je kriv kanal

ŽITORAĐA PONOVO POD VODOM: Padavine opet napravile problem, poplavljene njive i seoska domaćinstva

Srbija -

Tokom vikenda, padavine su opet, kao pre dvadesetak dana ugrozile domaćinstva i imanja u selima oko Žitorađe.

Trenutno je nagora situacija u Pejkovcu, Držanovcu i Voljčincu, kao i u Donjem Crnatovu. Poplavljene su njive, pomoćne prostorije i zgrade mnogih domaćinstva, kao i podrumi.

Kako tvrde meštani ovog velikog sela, tokom vikenda najmanje 100 hektara, većinom pod plastenicima je pod vodom, a za sve je kriv kanal i propust koji nisu urađeni po projektu.

poplave, Žitorađa
foto: Privatna Arhiva

Nekadašnji predsednik mesne zajednice Voljčince Tomislav Jovanović kaže da su oni u više navrata upozoravali da je problem taj kanal, koji nije urađen kako treba.

- Po projektu koji je urađen 2013. godine propust je trebalo da ima duple cevi Fi 800, a taj projekat po predračunu je koštao 64 milionadinara. Za kanal je trebalo dati 10 miliona. Od toga 30 odsto išlo na terer je opština Žitorađa, a ostalo je dalo Ministarstvo poljoprivrede. Tadašnja lokalna vlast nije htela da da novac i na kraju su van projekta postavili samo jednu cev Fi 800. Upozoravao sam, pisao, ali ništa. Uradili su šta su zamislili - kaže Jovanović.

Sadašnji predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević kaže da je ovih dana pala ogromna količina vode i da kanal nije mogao da je primi.

- Ipak, na proleće, angažovaćemo stručno lice da ispita celokupnu situaciju i da se uradi doprjekat, pa ćemo na osnovu njega da uradimo šta treba - kazao je Stanojević, koji je naglasio da on nije bio na fukciji kada je kanal rađen, ali da je Nadzorni odbor potpisao radove.

(Kurir.rs/ B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track