EKIPE U PRIPRAVNOSTI: Naglo topljenje snega neće izliti reke
Foto: Youtube Printscreen

vanredna odbrana od poplava

EKIPE U PRIPRAVNOSTI: Naglo topljenje snega neće izliti reke

Srbija -

Zbog naglog topljenja snega, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na porast vodostaja na Savi kod Šapca, Neri, Brzavi i Tamišu, a hidrolog Dejan Vladiković kaže da nema opasnosti od izlivanja reka, te da nadležni na terenu sprovode potrebne mere i kontrolišu "slabe" tačke.

Vladiković navodi da su potencijalno ugrožena područja donji tok Južne Morave, čitav tok Nišave, donji tok Toplice, a postoji mogućnost da bi privremeno u visokim vodostajima bio i Ibar.

On ukazuje i da je kod stanice Doljevac vodostaj približen vanrednoj odbrani od poplava, dok je kod stanice Mojsinje, najnizvodnijoj tački Južne Morave, kod Stalaća, već prevaziđena granica vanredne odbrane od poplava.

Naveo je da će Sava ostati u domenu visokih vodostaja, te da se usled razvoja meteorološke situacije u drugoj polovini ove nedelje očekuje ponovni porast vodostaja na navedenim rekama.

- Shodno tome ćemo izdati novo upozorenje - rekao je Vladiković i ukazao da su sve "slabe" tačke pokrivene, a javno-vodoprivredna preduzeća i vodoprivredni centri su na terenu i sprovode potrebne mere.

- Kontrolišu slaba mesta i po potrebi će izvršiti neka iseljenja ili evakuacije - navodi Vladiković.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track