ŽIVI U SMEĆU, JEDINI PRIJATELJI SU MU PSI Nišlija godinama živi bez penzije i struje, pacovi mu nisu ljubimci, VEĆ KIDIŠU NA HRANU
Foto: Južne vesti/T.T.

SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU

ŽIVI U SMEĆU, JEDINI PRIJATELJI SU MU PSI Nišlija godinama živi bez penzije i struje, pacovi mu nisu ljubimci, VEĆ KIDIŠU NA HRANU

Srbija -

Najavljenog rušenja objekta uz reku preko puta Merkatora, u kome bez struje i vode sa 10 pasa živi 74- godišnji Nišlija, nije bilo. Sve nadležne službe došle su nakon snimka koji je objavila gradonačelnica, a na kome su pacovi koji, kako tvrde, potiču iz tog objekta. Nadležne inspekcije naložile su čišćenje smeća i adekvatno zbrinjavanje životinja.

Niš
foto: Južne vesti/T.T.

Dvadeset godina Nišlija boravi u kući pored Nišave, koja više podseća na baraku. Već sedam godina ne dobija penziju, živi bez struje, a za vodu koristi pumpu kojom osvežava svoje pse, što mu je, kaže, jedino ostalo.

Parcela na kojoj boravi je u vlasništvu Grada, a sam je iznenađen posetom komunalne milicije, gradskih inspekcija i vrha niške vlasti.

- Nisam očekivao da će da dođu. Zbog pasa i zbog smeća, zbog pasa ne toliko koliko zbog đubreta i pacova. To ne ruše već 20 godina, mene su ostavili tu. Kad delim hranu, ja delim napolju, 20, 30 pacova se skupe oko hrane i ja se branim od njih, ne možete vi da utičete na to jer oni na hranu idu. – kaže Milutinović.

Iako su najavili rušenje objekta, nije bilo mašina na terenu, ali su nadležni izjavili da će ih što pre ukloniti, a do tada naložili čišćenje smeća i zbrinjavanje životinja. Čuvanje pasa u takvim uslovima, napomenula je pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković, uzrok je pojave velikog broja pacova, koji su i na obali reke.

- Ono što smo na terenu videli je i veliki broj životinja koje se bespravno čuvaju, reč je o psima, kojih ima više nego što odluka o držanju domaćih životinja dozvoljava, na način na koji se čuvaju, svakako smo zamoliti da se i sva udruženja za zaštitu životinja uključe i pomognu nam da ove životinje nađu svoja bezbedna skloništa i da budu adekvatno zbrinute i lečene – rekla je Ivković.

Niš
foto: Južne vesti/T.T.

Problem su, kako je navela, prijavili građani, a snimak štetočina je na mrežama podelila i gradonačelnica Sotirovski, pa je tako pomoćnica navela da će grad preduzeti sve mere da prostor kod Keja bude bezbedan za građane i čist. Čišćenje objekta će, kako je navela, JKP Mediana početi već danas, a i sam stanar je rekao da će uklanjati otpad.

- Nalog građevinske inspekcije svakako ostavlja neki rok, ali minimalni rok je do sutra da eventualno korisnici, jer to nisu vlasnici, da objekte sami uklone, ukoliko ne, nadležne službe će o trošku Grada preduzeti odmah sve mere. Ova situacija koju smo videli na terenu zaista zahteva postupanje – dodale je Ivković.

Do sada sektor za održavanje higijene Javno komunalnog preduzeća Mediana, kako je rekao direktor Ljubiša Janković, nije reagovao i čistio tu parcelu, te su sada došli da utvrde stanje.

Pravo stanje su prijavili građani, pa su i ranije postupali na pomenutoj lokaciji, rekao je načelnik komunalne milicije Milan Đorđević.

- Rešenje problema nije kroz sankcionisanje lica koje ne poštuje gradske odluke već je potrebno i sistemsko rešavanje probema kroz sagledavanje i zbrinjavanje životinja i ovog lica, kroz čišćenje i sređivanje terena – rekao je Đorđević.

Životinje koje Nišlija bespravno čuva će u azil, kažu nadležni, a za osobe koje su u lošem socijalnom statusu kao što je on, Ivkovićeva je poručila da Grad ima mehanizme da iz zbrine.

Niš
foto: Južne vesti/T.T.

Kako kaže, 74-godišnjaku najteže pada da se odvoji od svojih ljubimaca koje zove prijateljima.

- Duša me boli, svi su spavali sa mnom od malena i sad kad treba da idu neprijatno je to - naveo je Milutinović.

Nišlija za sada ostaje na ovoj lokaciji, trajno rešenje još nije saopšteno.

(Kurir.rs/Južne vesti, T.Tasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track