KORONA U PČINJSKOM OKRUGU: Od 392 uzorka, 85 pozitivno na korona virus, hospitalizovano 107
Foto: T.S.

najviše iz Vranja

KORONA U PČINJSKOM OKRUGU: Od 392 uzorka, 85 pozitivno na korona virus, hospitalizovano 107

Srbija -

Od 392 uzorka iz Pčinjskog okruga, prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, 85 je pozitivno na koronavirus.

Od ovog broja 66 osoba je iz Vranja, 3 osobe iz Surdulice, 5 iz Bujanovca, 7 iz Preševa, 1 osoba iz Trgovišta i 3 osobe su iz Bosilegrada.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 107 pacijenata. Od tog broja 98 je pozitivno na koronavirus, saopštio Gradski štab za vanredne situacije u Vranju.

Sa bronhopneumonijom je 98 pacijenata, dok su na kiseoniku 57. Na bolničko lečenje primljeno je 8 pacijenata, a otpušteno 15. Trenutno su u kovid bolnicama ZC Vranje 53 slobodne postelje.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 214 pregleda, od kojih je broj prvih pregleda 105. Uzorkovana je krv kod 122 pacijenta i sačinjena 94 RTG pluća. Urađena su 2 brza, 5 PCR i 118 antigenskih testova, od kojih је 56 pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 30 pacijenata.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković izjavio je medijima da je epidemiološka situacija na području okruga i dalje vanredna i da u poslednje tri nedelje oscilira broj novozaraženih od 20 do 30 odato. Preovlađuju lakši klinički oblici, ali još uvek treba biti na oprezu.

On je dodao da je procenat vakcinisanih protiv virusa korona na visokom i zadovoljavajućem nivou.

Vakcinacija će u neko dogledno vreme dati očekivane rezultate i doći će do smanjenja broja novoobolelih, smatra dr Stanković.

(Kurir.rs/ T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track