VOLOVI SU NAJVERNIJI PRIJATELJI MEŠTANIMA KAMENE GORE: Probijamo namete i više od 2 metra, bez njih bi nam ruke bile vezane
Foto: RINA

snalazi se ko kako može

VOLOVI SU NAJVERNIJI PRIJATELJI MEŠTANIMA KAMENE GORE: Probijamo namete i više od 2 metra, bez njih bi nam ruke bile vezane

Srbija -

Sneg koji je protekle nedelje okovao Zapadnu Srbiju najviše problema doneo je meštanima sela Kamena Gora koje se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom. Mašine su čistile do glavnog puta, a do domaćanistava snalazio se kako je ko mogao.

Najverniji prijatelji u ovim teškim trenucima ljudima su bili volovi, koji su svakodnevno probijali snežne smetove.

sneg, Arandjelovac
foto: RINA

- Nema puno domaćinstava, ovde smo ostali moj brat i ja, svako od nas ima po par volova, nezamislivo je da u ovim surovim krajevima se boriš sam, moraš imati prijatelja u svemu. Zime surove same po sebi, kod nas na Kamenoj Gori temperature bude u plusu tek oko Đurđevdana. Bez bar jednog para volova zimi bi nam bile vezane ruke, sa njima probijamo namete i preko dva metra do glavnog puta, vozama koje smo sami napravili, i zbog toga mogu reći da su najbolji prijatelji domaćinstva - kazao je Predrag Čović zvani Vucko.

sneg, Arandjelovac
foto: RINA

I kada snegovi spadnu, muke Čovića koji su birali da žive daleko od civilizacije ne prestaju. Sa prvim zrakom sunca prvo namire stoku, a zatim i sebe. Prvo se položi hrana volovima, a tek onda se ide u malinjak ili u šumu, jer im je to jedini izvor prihoda koji je preostao.

- I zimi i leti su volovi su nam najvažniji. Kad okopni sneg i završi se čišćenje, sa njima onda idemo u šumu i izvlačimo drva. Radimo po ceo dan i to na mestima na koje ljudska noga jedva da može i da kroči. Ali, mora da se radi - priča Predrag.

sneg, Arandjelovac
foto: RINA

Na samoj granici sa Crnom Gorom, meštani Kamene Gore ne toliko često stižu da odu do grada, ali znaju da će do njih svratiti stalni gost.

- Kod nas poštar dolazi jednom sednično i pored pošte koju nosi, pre nego što krene pozove da pita šta nam treba od namirnica. I ako spremimo sve što treba njegova pomoć nam je jako dragocena - zaključio je ovaj meštanin.

sneg, Arandjelovac
foto: RINA

Iako tokom zime skoro nepristupačno, preko leta selo Kamena Gora je prepuno turista, a prema legendi posetioci kad se upute na ovu lokaciju vodu ne nose, jer na ovom mestu i dalje je očuvano preko 100 izvora zdrave, pijaće vode.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track