DIVAN POKLON ZA 170. ROĐENDAN: Za veliki jubilej KUD Karadžić iz Loznice na dar 48 narodnih nošnji! (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

KUD "Karadžić"

DIVAN POKLON ZA 170. ROĐENDAN: Za veliki jubilej KUD Karadžić iz Loznice na dar 48 narodnih nošnji! (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Lozničkom KUD Karadžić prošle godine bilo je 170. godina postojanja, ali zbog pandemije veliki jubilej nisu mogli obeležiti na pravi način niti napraviti rođendan.

Tim povodom su od Turističke organizacije grada Loznice (TOGL) dobili veoma vredan poklon, 48 narodnih nošnji za dečji i prvi folklorni ansambl, po 12 kompleta, muških i ženskih, koji će im mnogo značiti.

Ideja za izradu novih jadarskih nošnji potekla je iz TOGL sa željom da se pomogne rad KUD ‘’Karadžić’’, a realizovana je u saradnji sa ženama iz Udruženja ‘’Mina Karadžić“ i Centrom za kulturu ‘’Vuk Karadžić“. Prema rečima Snežane Perić, direktorke TOGL, ovo je urađeno sa željom da se unapredi kvalitet promotivnih nastupa i da se Loznica predstavi na reprezentativni način na raznim manifestacijama kao moderan grad koji čuva svoju tradiciju.

Loznica, narodna nosnja
foto: Kurir/T.Ilić

- Ideja je od pre tri godine, a realizacija je bio proces jer nije jednostavno doći do kvalitetnih materijala za izradu jadarske nošnje. Žene iz Udruženja ‘’Mina Karadžić’’ angažovane su preko javnih radova 2019. i 2020. i one su izradile nošnje primenom tradicionalne tehnike za izradu rukotovorina, puni vez, vez pokrstice, tkanje i pletenje. Sve je rađeno u saradnji sa Centrom za kulturu, odnosno Marijom Šćekić Marković, etnolog iz te ustanove, koja je stručnim savetima oko tehnike izrade i izbora jadarskog motiva pomogla da nošnje budu što kvalitetnije. Jedva čekamo da se članovi oba folklorna ansambla ponove i nastupe u njima – kazala je Perićeva dodajući da je vrednost nošnji veća od milion dinara i poklon su ‘’Karadžiću“ povodom velikog jubileja.

Krojenje i šivenje radio je koreograf i igrač Vuk Karaklić koji je već 50 godina član folklorne sekcije ’’Karadžića“, a postarao se da nošnje budu što približnije originalu. Dragan Tošić, predsednik ‘’Karadžića“, kaže da je folklorni ansambl jedna od mlađih, a ujedno i zapaženijih sekcija u društvu.

Loznica, narodna nosnja
foto: Kurir/T.Ilić

- U pravom trenutku smo dobili poklon. Nošnje su izuzetno značajne za rad folklornog ansambla, a njihova kupovina iziskuje veliki novac. Nismo ih obnavljali godinama, bilo je pre deceniju i po nekog prepravljanja postojećih za nove koreografije, ali nove nismo imali sigurno već dvadesetak godina. Nadamo se što pre nastupima u novim nošnjama– rekao je on.

Loznica, narodna nosnja
foto: Kurir/T.Ilić

Inače, jadarska nošnja je sačinjena od beline (košulja, pantalone, suknja, suknjica i marama), pojasa, pregače, čarapa i zubuna. Belina je sašivena od šifona, pregače od pliša i tkanice, čarape su pletene od dvopređene vune, zubun od bele čoje sa ukrasima od crnog i crvenog gajtana, pojasevi su istkani od pamuka i vune. Još samo da prođe korona pa da ‘’Karadžić’’ pred publikom pokaže rođendanski poklon.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track