DUNAVSKI HEROJ: Smuđa od 7,8kg vratio u reku kako bi očuvao riblji fond
Foto: Samo Novi Sad

DUNAVSKI HEROJ: Smuđa od 7,8kg vratio u reku kako bi očuvao riblji fond

Srbija -

Vest da je mladi Novosađanin upecao smuđa od skoro 8 kilograma, brzo je odjeknula među pecarošima. Aleksandar Gajić, momak je koji se rekreativno bavi ribolovom preko 2 godine i veliki je pobornik za zaštitu životne sredine i riba u rekama. Kako otkriva smuđ mu je posebno drag za pecanje, ali do sada nije imao prilike da ulovi ovako veliku ribu.

“U smuđu sam se nekako pronašao, najviše mi odgovara taj stil pecanja, volim taj udarac smuđa. Peca se noću, mir, tišina, odmoriš glavu, otpustiš se, nekad bude ribe, nekad ne bude. Tako je bilo i ove sudbonosne večeri. Veče ko i svako drugo, spontano sam izašao sa drugarom, kao ajde izađemo da probamo, nema vetra. I ništa došli smo na vodu, nismo se nadali. Kad se najmanje nadaš, to bude uglavnom tako i udario je smuđ, od 7kg i 800 grama. Udarac je bio za pamćenje, borba manje više nije neka. Izvadio sam ga napolje, slikao sam se, vratio sam ga u vodu, malo još pecao i otišao kući pod utiskom, što sam upecao toliku ribu” - rekao je Aleksandar.

Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

Kako mladi pecaroš otkriva, usled prekomernog pecanja i neodgovornog ponašanja prema vodenom svetu, ribe ima sve manje i neophodno je da se takva riba vrati u reku.

“Vratio sam ga pre svega zato što je to kapitalna riba, takva riba se ne viđa često na našim vodama i zadovoljstvo mi je da vratim takvu ribu, jer će da se izmresti i da donese boljitak ribljem fondu. Većina ljudi ne vraća ništa, nose male ribe, nose velike, nose osrednje, ali mislim da nekako mlađa populacija ova što, da kažem tek dolazi, nekako se bolje ophodi prema samoj ribi” - dodao je ribolovac.

Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

Ovim činom Aleksandar je želeo pre svega da apeluje na sugrađane koji se bave istim hobijem, da učine isto, kako bi zajedno spasili riblji fond.

Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

“Treba da krenemo od sebe, to je neki moj doprinos, koji ja mogu da pružim, da očuvam riblji fond i šta znam, lepo je pustiti takvu, pogotovo takvu ribu. Savetovao bi drugim pecarošima da uživaju u pecanju, da puste poneku ribu za početak, pa će onda možda i da im se svidi taj osećaj. Treba puštati ribu baš iz tog razloga jer nam je riblji fond osiromašen i ako puste danas neku ribu, sutra će, ili u nekoj bliskoj budućnosti biti više ribe i biće više i zadovoljstva na vodi, zbog čega smo i tu” - rekao je Aleksandar Gajić za Samo Novi Sad.

Samo Novi Sad
foto: Samo Novi Sad

Kurir.rs/ samonovisad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track