inicijativa

SRBIJA OVAKAV SLUČAJ NE PAMTI: Čuveni prosjak Jusa uskoro dobija spomenik u Sremskoj Mitrovici (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Prosjak Jusa, koga su svi građani Sremske Mitrovice poštovali, uskoro bi mogao da dobije spomenik u svom gradu i to na istom onom mestu na kome je najčešće provodio vreme.

Kako inicijatori kažu, spomenik ne bi bio samo Jusin, već simbol običnog, siromašnog, ali velikodušnog čoveka. Mitrovčani su sa oduševljenjem dočekali ovu vest.

- On je bio jedan divni, mali čovek koji je prosio, ali nikad nije bio napadan. Uvek je bio dobar i imao je lepu reč i kad si imao da mu daš i kad nisi, a uvek je davao kad bi ga neko pitao da pozajmi od njega. Nije bio škrtica i sebičan čovek, bio je dobrodušan, jako mi ga je žao - kaže jedna od građanki Sremske Mitrovice.

Druga dodaje da je Jusa veći deo vremena skupljao kartonske kutije.

- Svi su imali poverenje u njega, davali su mu da im plati račune i kusur im vrati. Bio je dobar, nenapadan, nenametljiv, nije bio agresivan, uvek se javi - navodi prolaznica.

Slobodan Simić iz odbora za podizanje spomenika za Kurir televiziju objašnjava da ovim projektom Sremska Mitrovica hoće da pokaže da je grad tolerancije.

- Spomenik je u obliku našeg Roma Juse koji je bio kolporter, prosjak i džentlmen. Zamislili smo da sredstva skupimo tako što će građani dati onoliko koliko je Jusa tražio u svom prosjačenju - priča Simić.

Do sada je prikupljeno 270.000 dinara, a samo za livenje nedostaje još 5.000 evra.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track