Najnovije vesti

KORONA DESETKOVALA I BRAKOVE U ČAČKU: Prošle godine zabeleženo najviše razvoda, drastično opao broj novih venčanja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

posledice

KORONA DESETKOVALA I BRAKOVE U ČAČKU: Prošle godine zabeleženo najviše razvoda, drastično opao broj novih venčanja

Srbija
20:28h

Čačak – Epidemija korona virusa destkovala je mnogo toga, a loš uticaj nije zaobišao ni instuituciju braka. Prema statističkim podacima razvelo se najviše parova u proteklih pola decenije, a došlo je i do dramatičnog smanjenja sklopljenih brakova. Primera radi, u 2019. za brak se odlučilo 582 para, a u 2020. pred matičara je stalo njih 368. Razvoda u 2019. bilo je 130, a u prošloj godini 152.

„Oko 60 odsto brakova razvede se po tužbi, dok je 40 sporazumno. Bračni parovi nedovoljno poznaju jedni druge, različita vaspitanja koja dolaze do izražaja kada već imaju svoju decu, često su razlozi i teška materijalna stanja, besparica, nerešeno stambeno pitanje , neversto partnera,a ono što zabrinjava jeste i nasilje. Ranije su žene trpele, čekale da deca porstu i uvek nalazile razloge da ostanu u braku, sada su nekako i ohrabrene da ne trpe nasilje ,a u poslednje vreme sve je češći slučaj da imaju podršku dece da ne trpe nasilje i da izađu iz bračne zajednice, kaže za RINU Dragoslava Zatežić, sudija Osnovnog suda u Čačku.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Nedostatak emocija, novca i komunikacije kao i neverstvo partnera razlozi su za razvod koji je poslednjih godina najučestaliji među porodicama čija su deca u osnovnoj školi i koja su sve češće jednom od roditelja podrška da istraju u nameri da se brak okonča. Takođe, veliki broj brakova okončava se zbog nasilja u porodici.

Sudbonosno da u Srbiji u 2019 godini izgovorilo je 35 570parova, ali se 10 899 razvelo što je najveći broj razvoda u poslednjih pet godina. Pandemija virusa korona u 2020. godini dovela je i do dramatičnog smanjenja broja sklopljenih brakova, ali i do povećanog broja razvoda

U proseku brak u Srbiji traje nešto vise od 13 godina, a ono što iznenađuje jeste da je među razvedenih brakovima sve više onih koji su proslavili srebrnu svadbu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...