HUMANI GEST FRIZERKE IZ LOZNICE: Sakuplja kosu pa pravi perike za bolesne mališane
Foto: T. Ilić

dobro delo

HUMANI GEST FRIZERKE IZ LOZNICE: Sakuplja kosu pa pravi perike za bolesne mališane

Srbija -

Za poslednja dva meseca u frizerskom salonu Vesne Rakić je 80 Lozničanki poklonilo kosu za projekat Udruženja građana "Uvek sa decom" koje pomaže deci oboleloj od karcinoma koja su tokom hemioterapije izgubila kosu. Prema njenim rečima to je dovoljno za izradu nešto više od 15 perika koje će deca nositi i Loznica je grad koji ima najviše ovakvih donacija u našoj zemlji.

Rakićeva je jednu humanitarnu organizaciju na isti način podržala pre nekoliko godina i tada je 87 Lozničanki dalo kosu za perike, a da se opet uključi u sličnu priču sada je podstakla jedanaestogodišnja Marija Aleksić koja je došla da pokloni kosu.

Loznica, deca, kosa
foto: T. Ilić

- Zbog nje sam potražila gde se to može uraditi i saznala za Udruženje građana "Uvek sa decom" i akciju "Da moja kosa bude tvoja kosa". Oni pomažu isključivo deci oboleloj od karcinoma koja su tokom lečenja ostala bez kose, a leče se na Dečijem odeljenju na Institutu Onkologije i Radiologije Srbije. Tako sam našla način da radeći svoj posao pomognem nekome i kod nas mogu doći sve Lozničanke koje žele da poklone kosu. Uslov je da je dužina najmanje 25 santimetara pošto kraća ne može da se upotrebi za izradu perike. Ovde dobiju besplatno šišanje i feniranje, promene frizuru, a ujedno zajedno nekome pomognemo. Kosu mogu skratiti i u drugim salonima pa je doneti ovde, ili u ogranak Udruženja "Uvek sa decom" koje postoji u Loznici čija je predsednica Ivana Gligorić – kaže Rakićeva.

Loznica, deca, kosa
foto: T. Ilić

Objašnjava da akcija nema rok i da je, nažalost, mnogo dece koje se bore sa opakom bolešću i tokom lečenja imaju problem gubitka kose. Perike radi jedan vlasuljar i njihova izrada je spora, osim pet, šest poklonjenih kosa, potrebno je još i 50.000 dinara, odnosno 500 SMS poruka da bi jedna bila napravljena.

- Perika će nekome vratiti osmeh, a nedavno je jednu besplatno dobila devojčica iz Loznice tako da smo direktno pomogli i sugrađanki. Kosu najčešće poklanjaju devojčice od četiri do dvanaest godina, to čine i devojke čije su majke imale, ili sad imaju karcinom, kao i žene koje su rešile ovaj zdravstveni problem. Ako možemo trebamo pomoći deci koja boluju od karcinoma, nikako da ih sažaljevamo već da im koliko – toliko olakšamo lečenje – kaže ova žena.

Loznica, deca, kosa
foto: T. Ilić

Ona će nastaviti da pomaže na svoj način, a svako ko možda ne može da donira kosu može pomoći novčanom uplatom na broj žiro računa 265-1610310004281-79, Udruženje "Uvek sa decom", Pasterova 14, 11000 Beograd, ili slanjem SMS poruke 7175 na broj 7175 vrednom sto dinara.

- Šišanje je moj mali doprinos, a sugrađanke koje imaju odgovarajuću dužinu kose mogu doći da zajedno pomognemo nekome – kaže žena koja je do sada u prikupljanju humanitarne pomoći za lečenje obolelih učestvovala u više navrata.

(Kurir.rs/ T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja