PRONAĐEN GROB VITEZA PAVLA: Misteriozna ploča potvrdila predanje koje meštani Osonice prenose sa kolena na koleno (FOTO)
Foto: Rina

kosovski junak

PRONAĐEN GROB VITEZA PAVLA: Misteriozna ploča potvrdila predanje koje meštani Osonice prenose sa kolena na koleno (FOTO)

Srbija -

Kad se srpska vojska pre skoro sedam vekova povlačila nakon Boja na Kosovu, na brdu iznad Ivanjice carica Milica napravila je prihvatnu bolnicu gde su se lečili ranjenici.

Poznato je i da je tu sahranjen i njen brat Boško Jugović, a na tom mestu posađeno je devet hrastova u čast devetorice braće Jugovića.

Na samo desetak kilometara dalje u selu Osonica još jedan kosovski junak dočekao je svoju smrt. Prema predanju koje se sa kolena na koleno prenosi u ovom kraju Pavle Orlović bitku za život izgubio je upravo u tom ivanjičkom selu gde je i sahranjen.

- Ono što je poznato da je Pavle komandovao jednim delom Lazareve vojske na Kosovu polju i da je u toj bici ranjen, a onda se sa ostatkom preživele vojske i ratnika povlačio ovim krajem. Po predanju je umro na tom mestu, a na njegovom grobu prvo je izgrađena crkva brvnara. Prilikom posete arheologa iz Beograda na ovoj lokaciji pronađena je nadgrobna ploča iz 14. veka koja potvrđuje legende o tome da je kosovski junak ovde sahranjen - izjavio je turizmolog Milanko Bošković koji je poreklom upravo iz sela Osonica.

1 / 6 Foto: Rina

Sedamdesetih godina prošlog veka na mestu gde se nalazila crkva brvnara izgrađena je nova crkva posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu. Građevina je od fasadne cigle, što je jako retka pojava, a i danas je ta bogomolja duhovni svetionik meštana tog kraja.

- Kad je crkva građena, prema priči meštana, otkopane su mošti nekog muškarca krupnije građe i pretpostavlja se da su to posmrtni ostaci upravo Pavla Orlovića. Prema pričama ljudi koji su tada učestvovali u izgradnji mošti su položene ispod oltara ovdašnje crkve - rekao je Milanko.

O samom Pavlu Orloviću ne zna se mnogo. U istorijskim izvorima o njemu nema podataka. Poznat je kao barjaktar kneza Lazara i kao junak sa poznate slike Uroša Predića "Kosovka devojka".

Prema predanju, njegov otac je bio vojvoda Vuk, zapovednik Orlovog grada, kasnije nazvan Soko grad, koji se nalazio u blizini Drine, kod današnje Ljubovije. Vojvodu Vuka u nekim predanjima još nazivaju i vojvoda Orle ili Oro pa su njegove potomke prozvali Orlovići.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track