SPAS ZA ZDRAVSTVENE PROBLEME

LEKOVITA VODA MANASTIRA ŠIŠATOVAC: Na izvoru Svete Anastasije lečio se čak i Nikola Tesla (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Podnožje Fruške gore krase brojni manastiri, među njima je svakako Šišatovac, u istoimenom selu, star pet stotina godina. Pored lepote i duhovnog mira koji pruža ovo područje, spas od zdravstvenih problema su potražili mnogi, a među njima i naš Nikola Tesla. Legenda kaže da ga je upravo manastirska voda sa izvora Svete Anastasije, izlečila od kolere.

U manastiru Šišatovac i dan danas počivaju mošti Svetog Stefana Štiljanovića, oko kojih se, prema rečima jeromonaha Dimitrija, sakupljala mnoga naša vojna elita.

Od samog nastanka mansatir su pratila mnoga osvajanja i razaranja.

-Prema legendi kako su došlo do manastira Šišatovac, mošti nisu htele da odu odatle, sve fok silom prilika nisu morale da "beže" za vreme Drugog svetskog rata, jer su ustaše htele da ih unište - kaže jeromonah Dimitrije.

Manastir je za vreme Drugog svetskog rata bio miniran, a opšte je poznato da se baš u ovom manastiru, na izvoru Svete Anastasije, Nikola Tesla izlečio od kolere.

Pijući vodu i uz molitvu Nikola je ustao iz bolničke postelje, a prema predanjima, baš tada je ugledao belu golubicu koja ga je pratila za života. Meštani čak kažu da se upravo na ovom mestu Tesla zainteresovao za elektricitet.

-Ovde je bilo jedno nevreme, gde su munje udarale oko manastira i po selu, gledajući to, gledajući Božju silu i jačinu kojom se Gospod pojavljuje kroz prirodu poželeo je da pomazi mačku koja je u njegovoj blizini bila, međutim, elektricitet je uradio svoje, gde je on povezao udar munja sa elektricitetom - priča jedan od meštana.

Šišatovac je danas mesto okupljanja vernika, odiše posebnim smirenjem duha, mesto povezivanja sa tradicijom i verom.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track