KROMPIRDŽIJE IZ GORNJIH BANJANA: Krompir odavno nije bio ovako jeftin, 8 dinara kilogram, a preprodavci zarađuju na našoj muci
Foto: RINA

mole za pomoć

KROMPIRDŽIJE IZ GORNJIH BANJANA: Krompir odavno nije bio ovako jeftin, 8 dinara kilogram, a preprodavci zarađuju na našoj muci

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Nezadovoljni proizvođači krompira, oko stotinu njih, okupilo se u centru sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca, kako bi istakli da je cena ovog povrća pala na istorijski minimum od osam dinara po kilogramu.

„Nažalost, odavno krompir nije bio jeftiniji. Nikad teže nije bilo. Prošle godine je cena po kilogramu bila tri puta veća. A sada osim što je katastrofalna, čak ni za to nemamo kupce”, tvrdi Radiša Despotović.

Poljoprirednici ističu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog krompira i da deset kuća, godišnje proizvede čak oko 500 vagona ovog povrća.

krompir, Gornji Banjani
foto: RINA

„Trenutno u svom magacinu imam blizu 50 vagona krompira. Ne znam šta ću sa njim.. On mora da se prebira, slaže i na kraju sav naš trud završiće negde na smetilištu. Proizvodna cena PO kilogramu se kreće oko 15 dinara, mi smo u debelom minusu.

Molimo državu da nam pomogne i spreči nelojalnu konkurenciju, odnosno preprodavce koji zarađuju na našoj muci. Zanimljivo je da je cena u marketima pala za par dinara, dok je nama desetkovana”, kaže proizvođač Goran Pejić.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja