LIFTOVI SE U KRALJEVU ČESTO KVARE: Njihova prosečna starost je oko 40 godina
Foto: J. S./Ilustracija

Kraljevo

LIFTOVI SE U KRALJEVU ČESTO KVARE: Njihova prosečna starost je oko 40 godina

Srbija -

U stambenim zgradama na teritoriji grada Kraljeva ima oko 200 liftova, ali se često kvare i staju, pa je potreba za iskusnim serviserima velika.

Po rečima Marka Dobrića iz kraljevačkog preduzeća "DM liftovi", koje se bavi servisiranjem liftova, najčešći uzrok kvarova je njihova starost, ali na kvarove često utiče i nemar samih građana.

- Prosečna starost liftova u Kraljevu je 40 godina i nije ni čudo što se često kvare. Primera radi, retko ko danas vozi automobil star četiri decenije, dok takve liftove i dalje "voze" svi stanari neke zgrade, kao i njihovi posetioci, i oni neprekidno rade 24 časa, kaže Dobrić čija firma servisira polovinu kraljevačkih liftova.

On kaže da 80 odsto kvarova na liftovima odlazi na vrata i na kontakte koji pokvare sami korisnici, a dešava se da građani u njih pokušavaju da uguraju čak i nameštaj, kako ga ne bi nosili uz stepenice, iako liftovi nisu predviđeni za prevoz teških i kabastih stvari.

- U to sam se i lično uverio gledajući kako u lift pokušavaju da ubace trosed i udaraju njime o kabinu i u plafon lifta, da bi na kraju slegli ramenima i rekli: "Ovo ovde ne može da uđe". Srećom, takvi slučajevi su retki, ali se zato liftovima redovno "prevozi" bela tehnika - ističe sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, dešava se da se neki od liftova u Kraljevu kvare jednom godišnje, dok je kod nekih, koji su zbog starosti toliko izraubovani, potrebno intervenisati na svakih pet ili šest dana.

Marko Dobrić napominje da svaki lift ima mnogo radnih sati dnevno te da je periodično potrebno uraditi remont i promeniti elektroniku. Lift je, dodaje, kao automobil i ima hiljadu delova pa, u zavisnosti od kvara, popravka jednog lifta može da košta od 500 dinara do 500 evra.

- Za razliku od perioda kada se održavanje zgrada u Kraljevu nije plaćalo i kada je bilo problema sa naplatom popravke liftova, sada građani u svojim stambenim zajednicama redovno plaćaju servisiranje. Takođe, većina liftova u Kraljevu ima odgovarajuće upotrebne dozvole koje se izdaju na godinu dana i koštaju oko 10.000 dinara - zaključuje Dobrić.

Inače, osim ovog kraljevačkog preduzeća, liftove u gradu na Ibru popravljaju i majstori iz Niša, Gornjeg Milanovca, Čačka i Kruševca. Kako navode, konkurs za radnike im je stalno otvoren, ali niko nije zainteresovan da radi posao servisera liftova.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja