MILOJEVIĆI IZ GORNJE GOREVNICE OVIH DANA IMAJU PUNE RUKE POSLA: Sve što organski proizvedu samo nađe put do kupaca (FOTO)
Foto: RINA

stigao i spanać

MILOJEVIĆI IZ GORNJE GOREVNICE OVIH DANA IMAJU PUNE RUKE POSLA: Sve što organski proizvedu samo nađe put do kupaca (FOTO)

Srbija -

Tri generacije Milojevića iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno u 13 plastenika na površini od 24 ara.

Njihovo povrće sebi je osiguralo plasman jer nije prskano i ne tretira se hemikalijama, a kao organsko lako je našlo put do

- Uvek se vodim parolom da proizvodim kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu. Sa druge strane ovakva organska proizvodnja sa sortom dolfi postiže količinu od dva do dva i po kilograma po jednom kvadratnom metru. Nemamo rashoda osim troškova semena koji su od osam hiljada do deset hiljada dinara - kaže Miroslav Milojević.

Distribucija spanaća iz plastenika Milojevića završava se za mesec dana i već naveliko teku pripreme zemljišta za setvu krompira. Mladi krompir već će u prvim danima maja biti spreman za domaće tržište, a nakon krtole sledi setva i mlade paprike ajvaruše.

- U plastenicima se obrću tri kulture: spanać, krompir i paprika. Prvi put ove godine posadiću boraniju, koja će biti neka vrsta mog ličnog ogleda, a sa druge strane poboljšavam kvalitet zemljišta za papriku - dodaje Miroslav.

plastenik, spanać, Miroslav Milojevic
foto: RINA

U Milojevićima važi pravilo "nema hleba bez motike" pa su tri generacije uključene u povrtarsku proizvodnju, ne samo u plastenicima, već i na otvorenom gde se spremaju parcele za setvu luka.

Najmlađim Milojevićima, desetogodišnjem Andriji i osmogodišnjoj Eleni, povrtarstvo nije strano, jer se od malih nogu uče da samo radom mogu postići uspeh i zadovoljstvo da zimuju na planini i letuju na moru.

- Ne nosim ja samo gajbice već radim ravnopravno sa dedom. Idem u školu, završim obaveze i odmah izlazim napolje. Sada je sezona vađenja spanaća i nemamo mnogo vremena jer ne sme da preraste. Ujedno kad taj deo završim selim se u susedni plastenik i počinjem setvu krompira - kaže Andrija.

Podrška svima je Slobodanka Milojević, ujedno stub porodice, supruga, majka i baka koja postiže sve, od obaveza u kući i pomoći dece oko škole do održavanja kompletnog imanja.

plastenik, spanać, Miroslav Milojevic
foto: RINA

- Sve se stigne kad se hoće. Sa Elenom se sada bavim i oko cveća jer volimo da se sve šareni sa prvim prolećnim suncem. Na nagovor predsednika mesne zajednice prijavili smo se na konkurs za prvu baštu Srbije i nismo verovale kad smo osvojile prvu nagradu. To nam zaista puno znači jer Elena mnogo voli cveće i trudi se da svake godine unese neke novine koje dvorište čini posebnim - kaže Slobodanka.

Dok sa jedne strane tajna uspešnog povrtarstva leži u odabiru tri kulture koje će se smenjivati i na tržištu pojaviti kad je najveća potražnja, Milojevići smatraju da je kvalitet onoga što proizvedu na plodnoj moravskoj zemlji presudan za profitabilnost povrtarske proizvodnje, kao i složna porodica koja zajedničkim radom postiže rezultate.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track