HUMANI LOZNIČANI: Dobili priznanje za najveći broj davalaca krvi u Zimskoj i Letnjoj kampanji 2020. godine
Foto: Kurir/T.Ilić

divno

HUMANI LOZNIČANI: Dobili priznanje za najveći broj davalaca krvi u Zimskoj i Letnjoj kampanji 2020. godine

Srbija -

LOZNICA - Predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije uručili su "Dijamantsku plaketu šampion solidarnosti" predstavnicima Grada Loznice, lozničkog Crvenog krsta i Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi "Dr Milenko Marin" u Galeriji "Mina Karadžić", a priznanje je dobijeno za uspešno učešće i najveći broj davalaca krvi u Zimskoj i Letnjoj kampanji 2020. godine, po čemu su Lozničani među najhumanijima u Srbiji.

Prema rečima Ivane Rodić, načelnice Instituta za transfuziju krvi Srbije, Loznica ima dostignuti nivo davanja krvi iznad prosečnog u Srbiji što je bilo jako teško u prethodnoj godini zbog pandemije. Ona se zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci u svakom trenutku, kao Udruženju dobrovoljnih davalaca krvi "Dr Milenko Marin" i lozničkom Centru za kulturu koji je ustupio prostor Vukovog doma kulture za akcije davanja krvi koje se ovde organizuju svakog četvrtka, od 10 do 16 časova.

Loznica, davanje krvi
foto: Kurir/T.Ilić

U ime grada Loznice priznanje za prošlu godinu primila je Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, koja je rekla da je ovo plaketa svih Lozničana i Lozničanki koji su u prošloj godini bili dobrovoljni davaoci krvi i nekome su spasili život.

- Loznica svake godine izdvoji pola miliona dinara za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi i u Crkveni krstu i Udruženju "Dr Milenko Marin" imamo dobre partnere u ovom velikom i važnom poslu.

Loznica, davanje krvi
foto: Kurir/T.Ilić

U aktivnostima ovoga Udruženja i lozničkog Crvenom krsta nije se primetila pandemija jer su oni radili kao svake druge godine. Ova plaketa je potvrda ozbiljnog i predanog rada u ovoj oblasti – kazala je ona.

Sekretar lozničkog Crvenog krsta Vesna Melezović, je poručila da će oni nastaviti kontinuirani rad na unapređenju dobrovoljnog davalaštva i animaciji davalaca u Loznici.

- Prošle godine, kada je rađeno u otežavajućim okolnostima, veliki uspeh je da je među dobrovoljnim davaocima više od 20 odsto bilo onih koji su prvi put dali krv, a nama je akcenat uvek na mladima koji se odazivaju na akcije – kazala je ona.

Loznica, davanje krvi
foto: Kurir/T.Ilić

U Srbiji je 2020. prikupljeno oko 192.000 jedinica krvi i to je 17,5 odsto manje nego prethodne godine, ali nije loš rezultat, s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je poremetila uobičajeni život i rad građana.

(Kurir.rs/T Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track