SPOMENIK U RAVNJU

HRABROST ZEKE BULJUBAŠE BILA JE NESTVARNA: Sa svojim hajducima je 17 dana zadržavao pet puta brojnije Turke (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

U mačvanskom selu Ravnje, na mestu gde se pre dva veka odigrala i poslednja bitka Prvog srpskog ustanka u sukobu 3.000 srpskih ustanika protiv pet puta brojnijeg neprijatelja, čak 15.000 turskih vojnika, danas se nalazi spomenik hajdučkom harambaši Zeki Buljubaši.

Slavni borac Zeka Buljubaša nikada ne sme biti zaboravljen jer je sa svojih 800 hajduka neverovatnih 17 dana držao front sve dok se ustanici pod komandom Miloša Obrenovića nisu izvukli sa bojišta. I Zeka Buljubaša i njegovi golaći, svi su izginuli na tom mestu u pokušaju da zadrže nalet Turaka.

Milisav Bančević, mačvanski pesnik kaže da je velika tragedija bila to što je tih 17 dana sve vreme padala kiša.

"Pokisao je barut, Turci su na neki način doznali i onda su krenuli svim silama, međutim, već se videlo šta će da bude, i njih četvorica su većali da se povuku, a Zeka je sam na sebe uzeo da brani odstupnicu", ispričao je Mačvanin.

Zeka i golaći ostali su bez municije, samo sa noževima od naoružanja, da bi se na kraju borili čak i sa košnicama. Danas u ovom selu postoji bista na mestu šanca, visoka četiri metra, vajara Branka Kovačevića, ali i grm Zeke Buljubaše ispod koga je navodno tražio hlad sa svojim saborcima i eventualni zaklon u starom hrastu.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track