DANAS GOTOVO ZABORAVLJEN

SA NJEGA SMO ČULI UMRO JE DRUG TITO: Najpopularniji TV stare Juge pravljen u Nišu SAČUVAN jednim POTEZOM (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Pre 63 godine Jugosloveni su revolucionarni uređaj, televizijski prijemnik koji je po prvi put u to vreme napravljen u Nišu u Elektronskoj industriji zvali “radio koji gleda”.

Poslednji EI televizor napravljen je 1995. godine. Kako bi sačuvali od zaborava priču o nekadasnjem tehnološkom gigantu u Naučno tehnološkom parku ovog proleća biće otvoren Muzej industrijske baštine.

Najpopularniji televizor stare Juge, koji je imala gotovo svaka porodica sa razvojem tehnologije potpuno je zaboravljen, međutim, svi nostalgičari i ljubitelji “retro” tehnologije uskoro će moći da se podsete ovih starih komada.

Televizor koji je krasio mnoge domove u drugoj polovini 20.veka, i sa kojeg su mnogi čuli i jednu od najvećih vesti tog doba “Umro je drug Tito” danas možete videte u jedinstvenom muzeju u Nišu.

Ali, ne samo to!

Rendgenska cev iz 1952, radio-aparati iz ’55-te i prvi televizor iz ’58. godine među prvima su proizvedeni u Elektronskoj industriji u Nišu i deo su velike industrijsko-tehnološke kolekcije od 400 eksponata.

-Imajući u vidu šta je sve elektronska industrija predstavljala, koje je mesto zauzimala na sceni, mi smo hteli da otrgnemo od zaborava -kaže profesror dr Bratislav Milovanović, kustos postavke.

Na ovom mestu možete videti i prve računare, a nove generacije kroz ovu postavku mogu upoznati Niš, kao grad elektronike u bivšoj Jugoslaviji.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track