IZLOŽBA U MUZEJU U KRALJEVU: Sećanje na prvu kraljevačku akademski školovanu slikarku
Foto: Narodni muzej Kraljevo

18. februar

IZLOŽBA U MUZEJU U KRALJEVU: Sećanje na prvu kraljevačku akademski školovanu slikarku

Srbija -

U kraljevačkom Narodnom muzeju u četvrtak, 18. februara, sa početkom u 13 časova, biće otvorena retrospektivna izložba pod nazivom "Slobodanka Danka Pribaković Kostić".

Povod za priređivanje velike retrospektivne izložbe Slobodanke Danke Pribaković Kostić, autora Nadice Lišanin, višeg kustosa Narodnog muzeja u Kraljevu, jesu dela koja je nakon njene smrti, 2020. godine, ova ustanova kulture preuzela na čuvanje.

Odlukom da se Dankina zaostavština čuva i štiti u ustanovi u kojoj je kao prvi konzervator provela punih 40 godina rada, simbolično je realizovana čuvena fraza sačuvana u anegdotama kojom je Danka obaveštavala svoje kolege o izlasku iz muzejske zgrade: "Idem i vraćam se!".

U simboličnom smislu Danka se vratila u Muzej, ali ovoga puta ne kao čuvar baštine, već kao baština koja se čuva.

Slobodanka Danka pribakovic Kostic
foto: Narodni muzej Kraljevo

Pored toga što je bila jedan od prvih profesionalaca muzejske struke u gradu na Ibru, Danka je bila i prva akademski školovana slikarka, kao i prva članica ULUS-a u Kraljevu.

Petnaest godina posle retrospektivne izložbe koja je u Narodnom muzeju Kraljevo priređena povodom njenog penzionisanja 2006. godine, prilika je da se nakon smrti umetnice učini još jedan pokušaj objašnjenja, razumevanja i predstavljanja njenog stvaralačkog opusa, budući da je decenijama zauzimala važno i neizostavno mesto na kraljevačkoj likovnoj sceni.

Zainteresovani Kraljevčani, uz poštovanje epidemioloških mera, ovu retrospektivnu izložbu moći će da pogledaju do polovine marta meseca.

(Kurir.rs/ J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja