PROGLAŠENI POBEDNICI "ZLATNE KACIGE": Međunarodni festival humora i satire 29. put u Kruševcu
Foto: KCK

najznačajniji brend Kulturnog centra

PROGLAŠENI POBEDNICI "ZLATNE KACIGE": Međunarodni festival humora i satire 29. put u Kruševcu

Srbija -

Međunarodni festival humora i satire "Zlatna kaciga" održava se ove godine po 29. put u Kruševcu. Žiri je doneo odluke o pobednicama u kategorijama za odrasle (tema: prozor) i mlade (tema: muzika).

“Zlatnu kacigu” za najbolju karikaturu osvojio je Darko Drljević iz Crne Gore, Đokica Milosavljević iz Novog Sela bio je najbolji u kategoriji pisane forme za priču “Arsini prozori”, a Milan Berić iz Banja Luke za pesmu “Protor”.

Festival humora, Krusevac
foto: KCK

Bojan Ljubenović je pobednik “Zlatne kacige” za aforizam "Na skupštinske prozore stavili smo rešetke. Da se poslanici navikavaju".

Milojko Stojković iz Smederevske Palanke je za priču “Prozorska osmatračnica”, dobio nagradu “Rade Brka”.

Festival humora, Krusevac
foto: KCK

"Zlatna kaciga" je najznačajniji brend Kulturnog centra Kruševac i jedan je od obeležja Kruševca u međunarodnom kontekstu. Svih ovih godina cilj Festivala je da unapredimo i afirmišemo humorističko – satirično stvaralaštvo, a da, kroz dečiji konkurs, razvijemo stvaralački duh kod mladih. Zadovoljni smo brojem pristiglih radova, najviše ih je došlo iz Irana, Kine, Kazahstana, Turske", izjavila je Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac i ovog festivala.

U raznim kategorijama ove svetske smotre humora i satire nadmetalo se 347 autora (291 karikaturista i 56 pisaca) iz 50 zemalja, koji su poslali 883 karikature, 43 pesme, 35 priče i 579 aforizama.

Festival humora, Krusevac
foto: KCK

O temi “Prozor” takmičili su se stariji autori, a mladi do 18 godina bavili su se temom “Muzika”. I juniori i juniorke su iskazali svoju kreativnost iskazujući svoj dar za humor i satire kroz 140 karikatura,16 stripova, šest pesama i dve priče. Učenica čačanske Gimnazije Anastazija Stambolović osvojila je prvo mesto u kategoriji karikatura i strip, a druga Čačanka - Minja Đelkapić bila je najbolja u kategoriji pisane forme. Po tradiciji, nagrade se uručuju prvog aprila, na Međunarodni dan humora.

Poruka aforističara je da uvek treba sumnjati u vlast i da to ponekad, da bi nam bila bolja, treba reći makar aforizmom. Preporuka Žirija za autore koji su ušli u uži izbor je da nastave bavljenje karikaturom i stripom u budućnosti jer imaju dobru osnovu.

Kurir.rs/Ž. M/Foto: KCK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track