DAVIDOVICA KRIJE MNOGE TAJNE: Manastir podignut na temeljima drevne svetinje, a čuva NADGROBNE PLOČE starije od Nemanjića (FOTO)
Foto: Rina

večna kuća mnogih nemanjića

DAVIDOVICA KRIJE MNOGE TAJNE: Manastir podignut na temeljima drevne svetinje, a čuva NADGROBNE PLOČE starije od Nemanjića (FOTO)

Srbija -

Srpska svetinja skrivena daleko od radoznalih pogleda nalazi se u mestu Brodarevo kod Prijepolja. Manastir Davidovica podignut je na temeljima vizantijske bazilike u 13. veku.

Danas hram čuva posmrtne ostatke tri potomka loze Nemanjića čiji grobovi su u nekoliko navrata pljačkani.

- U hramu su sahranjena tri potomka loze Nemanjića. Župan Dimitrije, koji je ktitor manastira i koji je kasnije u monaškom životu dobio ime David, a njegovi posmrtni ostaci nalaze se unutar hrama. Zatim njegov sin Vratislav, ispod čije desne nadlaktice su pronađene kosti sokola, što nas uverava da je bio vitez i da je sa njim i sahranjen. Posebno mesto u utemeljenjima hrama ima unuk župana Dimitrija, Vratko, u narodu poznatiji kao Stari Jug Bogdan, veliki zapovednik na dvoru Dušana Silnog kojim je išao u velika osvajanja - kazao je čuvar hrama kod Brodareva otac Nektarije.

Manastir Davidovica je jedan od retkih manastira koji ima sačuvan ugovor i datum zidanja, a uz Mileševo i Pribojsku banju u srednjem veku bio je stub razvoja srpske crkve i države.

- Zahvaljujući ugovoru koji je sačuvan u istorijsko-dubrovačkom arhivu imamo tačne podatke o gradnji. To drugi manastiri nemaju i oslanjaju se na predanja. Manastir Davidovica je utemeljen 30. avgusta 1281. godine. U tom ugovoru stoji da se sam manastir ozidao za 150 solida u zlatu što je tada vredelo 15 dobrih konja. S obzirom na to da je ovaj manastir vezan za dinastiju Nemanjića, ima veliku istorijsku vrednost, ali nažalost doživeo je sudbinu mnogih jer je porušen i u takvom stanju nalazio se sve do 1998. godine kad ga je obnovio i osveštao patrijarh Pavle - rekao je Nektarije.

1 / 6 Foto: Rina

Više od 350 godina srpska svetinja je bila bez kupola, zbog toga nisu ni freske uspele da se sačuvaju, ali neke od njih su sačuvane kao i tragovi pisanja. Manastir je posvećen Bogojavljenju Gospodnjem i kao takav jedini je u Srbiji posvećen tom prazniku. U njemu se nalazi oko pet kvadrata živopisa, ali i tragovi Rimljana i trpeza iz tog perioda.

- Danas se vrlo malo vernika odlučuje za posetu manastiru Davidovica s obzirom na to da se ckrva nalazi između dva velika hrama i graničnog prelaza Gostun. Ako čekaju više sati da pređu, sve to otežava dolazak turista i vernika osim putnika namernika koji su u prolazu - zaključio je otac Nektarije.

Obnova hrama trajala je oko dve godine, ali dosta toga ima još da se uradi, naročito na priprati, koja je iz 16. veka, a u kojoj se nalaze nadgrobne ploče starije od Nemanjića.

(KIurir.rs/Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track