OPOMENE URODILE PLODOM: Mali broj prijava protiv ugostitelja za kršenje EPIDEMIOLOŠKIH MERA u Loznici
Foto: T.Ilić

kovid

OPOMENE URODILE PLODOM: Mali broj prijava protiv ugostitelja za kršenje EPIDEMIOLOŠKIH MERA u Loznici

Srbija -

Sudeći prema broju prekršajnih prijava u Loznici se uglavnom poštuju preventivne mere na sprečavanju širenja koronavirusa i uvažavaju preporuke komunalne inspekcije i komunalne milicije koje podsećaju ''zaboravne'' kako treba da se ponašaju.

Prema podacima iz lokalne samouprave, tokom tri poslednja meseca podneto je oko 40 prekršajnih prijava i to uglavnom zbog kršenja radnog vremena ili većeg broja gostiju u objektu od propisanog.

Lozničani su i tokom poslednjeg produženog vikenda zbog Dana državnosti bili disciplinovani, podnete su tek dve prekršajne prijave ugostiteljskim objektima zbog prekoračenja dozvoljenog radnog vremena, a propisane novčane kazne su od 50.000 do 150.000 dinara.

U tom periodu su, inače, komunalni inspektori i komunalna milicija posetili oko 140 različitih objekata na teritoriji Grada Loznice. Grad ima trenutno angažovana četiri komunalna inspektora i sedam komunalnih milicionera koji najpre opominju vlasnike objekata ukoliko krše neku od propisanih epidemijskih mera, a tek onda kažnjavaju one koji se ogluše o dobronamerne savete.

Nadležni kažu da im nije cilj kažnjavanje već pre svega preventivno postupanje, ali da je nekada kazna jedini način da se neki urazume. Najčešći prekršaji su rad ugostiteljskih objekata van dozvoljenog radnog vremena, veći broj gostiju od propisanog i nepridržavanja epidemioloških mera od strane gostiju ili vlasnika objekta.

Opšta ocena je da se Lozničani u velikoj meri pridržavaju epidemioloških mera pa zato Loznica i nema veliki broj obolelih i novopozitivnih kao neki drugi srpski gradovi, ali i da nema opuštanja sve dok virus vreba.

Loznica
foto: T.Ilić

U periodu od 12. do 17. februara i u Mačvanskom okrugu sprovedene su pojačane aktivnosti inspekcijskih organa lokalnih samouprava i republičkih inspekcijskih službi. Gradovi i opštine okruga angažovali su ukupno 40 inspektora, komunalnih inspektora, komunalne milicije i inspektora drugih inspekcijskih službi, a uz to su i ministarstva dala jedan broj republičkih inspektora za kontrolu objekata.

Tokom prošloga vikenda i u dane državnog praznika obavljene su kontrole u objektima i delatnostima koje je Radna grupa označila visoko rizičnim. Kontrolisano je ukupno 1.190 objekata, učestvovalo je 98 inspektora u nadzoru, a nepravilnosti su utvrđene u 101 objektu.

Mahom je u pitanju lična zaštitna oprema zaposlenih, fizička distanca-barijera, lična zaštitna oprema korisnika, dezobarijera-dezinfekciona sredstva, korona redar...

U skladu sa zakonskim ovlašćenjima inspektori su preduzeli mere prema onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera, a ovakve kontrole biće nastavljene i u narednom periodu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track