Najnovije vesti

NASTAVLJA SE GRADNJA AUTO-PUTA MILOŠ VELIKI: Ruši se 12 objekata u tu svrhu, meštani postigli dogovor za obeštećenje
Foto: RINA

radovi u punom jeku

NASTAVLJA SE GRADNJA AUTO-PUTA MILOŠ VELIKI: Ruši se 12 objekata u tu svrhu, meštani postigli dogovor za obeštećenje

Srbija

Na gradnji auto-puta "Miloš Veliki", užurbano se radi, a prema najavama rok za završetak je do kraja ove godine. Na trasi ovbog dela koridora, našlo se i dvanaest objekata u selu Trbušani kod Čačka, u vlasništvu šest porodica, a koji će morati biti porušeni.

- Radi se o šest domaćinstava u kojima svako ima po jednu i više stambenih jedinica. Pored toga biće srušeni i pomoćni objekti, staje, tremovi a moraće da se sruši čak i jedna farma kokošaka - kaže Milan Pavlović, predsednik MZ Trbušani, kome će takođe domaćinstvo biti izmešteno, a kuća porušena.

Meštani sela Trbušani se postigli dogovor sa prestavnicima "Beograd puteva" za obeštećenje. Pavlović ističe da su se svi uglavnom dogovorili sa državom, ali uz određene klauzule da svoja dodatna potraživanja mogu tražiti na sudu, koja neće uticati na odlaganje početka radova na toj deonici auto-puta.

auto-put Milos Veliki, Cacak, Preljina, Pozega, rusenje, gradnja
foto: RINA

- Od šest porodica koje će biti iseljene, dve će potražiti dodatne procene na sudu, ali je činjenica da se svi iseljavamo i da ti dodatni zahtevi neće uticati na početak radova. Jasno je da nam je svima teško jer se radi o našoj dedovini, ali sa druge strane da se radi o višem državnom interesu. Moje domaćinstvo čine dve kuće, dva pomoćna objekta sa 28 ari placa, žao mi je, ali sam svestan da je auto - put nešto šte je veoma važno - kaže Pavlović.

Njegov komšija Dragiša Pavlović već je skinuo krov sa kuće, raskrčio dvorište i priprema pokućstvo za selidbu.

- Crep ćemo iskoristiti, kao i sav nameštaj iz kuće. Štalu i ovce poklanjamo manastiru, a već smo kupili plac u centru sela gde krećemo sa gradnjom kuće - kazao je Dragiša.

auto-put Milos Veliki, Cacak, Preljina, Pozega, rusenje, gradnja
foto: RINA

Na pitanje da li je zadovolljan dogovorom sa državom, kaže da je prvo bilo i da i ne, ali da su kasnije uvažili neke primedbe, pa su došli do dogovora koji je već država ispoštovala.

Do sada je od šest porodica izmeštanje domaćinstava i rušenje objekata naplatilo njih četiri, dok dve još nisu potpisale. Svima je rok da se isele do početka aprila.

Inače, radovi na tom delu trase već su počeli, a iskop je već prišao prvim kućama.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...