POHVATANI VLASNIČKI PSI KOJI SU IZUJEDALI SUBOTIČANKU: Napadnuta žena se uplašila kada je videla najkrvoločnijeg (FOTO)
Foto: Kurir/N.H.

NISU LUTALICE

POHVATANI VLASNIČKI PSI KOJI SU IZUJEDALI SUBOTIČANKU: Napadnuta žena se uplašila kada je videla najkrvoločnijeg (FOTO)

Srbija -

Čopor pasa koji je protekle sedmice napao Subotičanku N.P. (55), nanevši joj mnogobrojne povrede na skalpu, ruci i telu, uhvaćen je, a konstatovano je da se ne radi o psima lutalicama, nego o vlasničkim psima, koji su krvoločno napali sirotu ženu.

N.P. je u utorak, u rano jutro, išla na posao, nešto posle 5 sati, a na lokaciji kod autobuske stanice, u blizini zgrade suda, napao ju je čopor pasa. Žena se nije snašla i oni su je grizli nekoliko minuta, po glavi i telu, dok, srećom, iz obližnje kuće nije izašla žena i pozvala Hitnu pomoć, a obezbeđenje zgrade suda priteklo u pomoć i rasteralo pse.

Subotica, kerovi, psi
foto: Kurir/N.H.

Žena se oporavlja od ujeda, a Grad će pružiti svu potrebnu pomoć, kako je rekao gradonačelnik Stevan Bakić.

Javnost je iznenađena saznanjem, da se u slučaju napadnute žene ne radi o psima lutalicama, nego o vlasničkim psima. Najveći u čoporu koji je izujedao ženu, sličan rasi haski, oduzet je vlasniku, kada su pronađeni psi, smešten je u azil i sada se proverava i njegovo zdravstveno stanje i da li je imao besnilo.

"Posle nemilog događaja, sve službe su mobilisane da se pohvataju ti psi i da se vidi kako je došlo do tog napada. Ispostavilo se, da se radi o vlasničkim psima, a ne lutalicama, što nije bilo lako ustanoviti, jer problemi nisu mali kada se radi o nesavesnim građanima”, rekao je Bakić i poručio da će takvi vlasnici pasa biti sankcionisani po zakonu, te da se dozovu pameti.

Subotica, kerovi, psi
foto: Kurir/N.H.

Naveo je i da se napadnuta žena oporavlja, da na žalost vreme ne može da se vrati, trauma ostaje, ali može da se spreči da se ne ponove takve situacije.

Bakić je rekao i da je predmet u nadležnosti Tužilaštva, koje će preduzeti potrebne mere krivične prijave protiv vlasnika, a da je Grad izdvojio samo u januaru 2.035.000 dinara za potrebe zoo službe za pse lutalice, ali da je problem veći.

Aleksandra Bukvić, rukovodilac ZOO službe u JKP Čistoća i zelenilo, objasnila je da već prvi opis pasa, koji su dali ljudi obezbeđenja koji su spašavali ženu, nije ukazivao na lutalice.

"Crni najveći pas, veći od nekoliko malih, ličio je po opisu na haskija, imao je šiljaste uši. Obišli smo tu lokaciju i sa komunalnom policijom pronašli psa, u dvorištu, bez lanca i oduzeli ga vlasniku. Konstatovano je da je taj pas i ranije viđan na javnim površinama, da je puštan napolje, smešten je u prihvatilištu, koje može da primi 268 pasa, i vrši se provera njegovog zdravstvenog stanja” kaže Bukvić.

Subotica, kerovi, psi
foto: Kurir/N.H.

Povređena Subotičanka je potvrdila da je grizao taj pas, kada joj je pokazana fotografija i sa strahom je reagovala.

Svi su šokirani činjenicom da vlasnički psi, a ne psi lutalice, kako se mislilo napadaju ljude na ulici.

"Oko 250 prijava protiv napada pasa, stiglo je komunalnoj miliciji samo tokom ova dva meseca, a napisano je 20 prekršajnih naloga. Kazna za vlasnike koji nisu čipovali i vakcinislai pse je 5000 dinara, a 8000 dinara ako se pas vodi bez povodca”, kaže Laura Rajnović Evetović, načelnica komunalne policije, apostrofirajući da je sve više napada vlasničkih pasa po ulicma i apelujujući na vlasnike da brinu o psima.

Pre tri nedelje su na Bajskom putu, dva vlasnička staforda napala ženu, što u javnosti i nije poznato, jer su napadnutu ženu odbranili prolaznici.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track