01:28

NEMA POSLA ZA ČASOVNIČARE: Nekad sam bio sluga, a ne učenik, a danas mi kažu da sam lud (KURIR TELEVIZIJA)

TUGA

NEMA POSLA ZA ČASOVNIČARE: Nekad sam bio sluga, a ne učenik, a danas mi kažu da sam lud KURIR TELEVIZIJA

Srbija -

Kragujevac je pre šest decenija imao 15 časovničarskih radnji. Od oko 50 majstora, kalfi i učenika iz tog perioda svelo se na njih šestoricu, mahom penzionera koji čuvaju svoj zanat! Jedan od retkih koji je ostao u poslu i danas je Petar Mladenović, najstariji aktivni časovničar u gradu. Za razliku od vremena kada je on bio učenik, sada niko od mladih neće da priviri radnji i nauči majstorstvu.

Petar kaže da je radio subotom i nedeljom, a da je posla bilo toliko da bi sebe pre nazvao slugom nego učenikom. "Morao sam da idem i na pijac, i u balaknicu, kasapnicu, da poslušam njegovu ženu i ćerku. Svako jutro sam morao da donesem džak struigotine da nabijem u peć, pa kad idem na ručak morao sam i njegovu sobu da napunim, pa tek onda da idem", priseća se vredni zanatlija.

Trenutno u svojoj radnji nema puno posla, jer mušterije uglavnom menjaju baterije na satu ili traže neke sitnice. "Ako su veće popravke, kad mu kažem cenu on mi kaže da sam lud jer ima za 300 dinara da se kupi novi sat", priznaje Kragujevčanin.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track