U Subotici održan sastanak o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile
Foto: Promo/Strahinja Babović

U Subotici održan sastanak o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile

Srbija -

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, održala sastanak sa direktorima srednjih stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice na kome se razgovaralo o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini u skladu sa potrebama privrede. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, rukovodilac Školske uprave za Zapadnobački okrug Milana Minarski i član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture Miloš Nikolić.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Uz izražavanje zadovoljstva što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvrstilo i Suboticu među gradove i opštine koji promovišu nacionalni model dualnog obrazovanja, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se medijima uoči sastanka, podsetio da se od školske 2016/2017. godine, od kada je u Republici Srbiji počelo da se sprovodi dualno obrazovanje, započelo sa realizacijom ovog modela obrazovanja u subotičkim srednjim školama: Ekonomskoj školi „Bosa Milićević“, Politehničkoj školi i Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, a od školske 2019/2020. godine i u Hemijsko-tehnološkoj školi.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

„Subotica je, dakle, jedan od pionira dualnog obrazovanja u našoj zemlji. Takođe, Grad Subotica u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuluše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Ovaj trend pomoći učenicima nastaviće se i u budućnosti i potrudićemo se da broj stipendiranih učenika iz godine u godinu bude što veći“, istakao je gradonačelnik Bakić.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Lokalna samouprava, dodao je, ima važnu ulogu kada je reč o dualnom modelu obrazovanja jer ona predstavlja sponu obrazovanja sa privredom.

„Jedinice lokalne samouprave su najbolje upoznate sa potrebama privrede svog okruga, a u skladu sa razvojnim planovima. Iz tog razloga, prepoznata je važna uloga predstavnika lokalne samouprave u kreiranju plana upisa u srednje škole, zajedno sa ministarstvom nadležnim za obrazovanje, Privrednom komorom Srbije i direktorima škola. Subotička lokalna samouprava će i u narednom periodu u potpunosti podržavati rad Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i davati pun doprinos kako bismo što efikasnijim učinili sve aktivnosti koje su direktno povezane sa dualnim obrazovanjem“, poručio je gradonačelnik Bakić.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Gabrijela Grujić je naglasila da Subotica ima priliku da dobije status trening-centra jer je, kako je navela, jedan od osnovnih strateških načela Vlade Srbije da pomogne svim mladima u našoj zemlji da, u saradnji sa kompanijama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve kompanije koje se opredeljuju da posluju i u Subotici, i u ovom regionu.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

„U narednom periodu biće akreditovano 12 trening centara, a jedan od njih će biti u Subotici. Moj razgovor danas sa predstavnicima stručnih škola iz Bačke Topole i Subotice jeste da svi zajedno podržimo osnivanje još jednog trening centra, a taj centar bi trebalo da postane Hemijsko-tehnološka škola. Naša zemlja postaje lider u jednoj drugoj grani, u grani razvoja vinarstva i vinogradarstva. Čuli smo i od direktora te škole koliko imamo vinarija u ovom regionu. Hemijsko-tehnološka škola zaslužuje da dobije taj status jer iz godine u godinu pokazuje sjajne rezultate i učešće u svim relevantnim telima koja rukovode monitoringom, praćenjem dualnog obrazovanja. Želim danas da podržim sve direktore da u saradnji sa privrednicima koji posluju u ovom regionu ostvarimo što kvalitetniji upis i da pokažemo da mi to možemo bolje i snažnije, sve do 31. marta kada izlazi konkurs“, kazala je Gabrijela Grujić.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Naše obrazovanje, naglasila je, oduvek je bilo dobro, a dualno obrazovanje je dodatna vrednost našem dobrom obrazovanju.

„Srbija ovim modelom neće više biti zemlja odložene karijere mladih ljudi. Mi smo već zemlja koja, kada je reč o brojnim obrazovnim profilima i studijskim programima, može da odgovori zahtevima svih kompanija koje su zainteresovane da posluju u našoj zemlji“, podvukla je Gabrijela Grujić.

dualno obrazovanje, Subotica
foto: Promo/Strahinja Babović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track