01:43

LETELO PERJE U MOKRINU: Gusan Živa pobednik 35. Gusanijade (KURIR TELEVIZIJA)

beleo se sokak

LETELO PERJE U MOKRINU: Otac pobednik prve, a sin Miloš 35. Gusanijade! ŽIVA NATERAO BATAKA U BEG (FOTO/VIDEO)

Srbija -

Umesto snega koji je nekada u ovo doba godine i na severu Banata bio uobičajen, poslednje februarske nedelje jedan mokrinski sokak beleo se, ali samo od perja.

Izostali su i skupljači perja, ali ne i dekor koji već tri i po decenije krasi Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana iliti guskova kako svoje ljubimce zovu njihove gazde. U velikom finalu 35. "Gusanijade" na sredokraći dvorišta iz kojih dolaze, sreli su se i u ringu, koji je i ovoga puta bio omeđen žicom, dohvatili Živa i Batak.

Dok su "radili" kljunovi, a Živa i Batak se neumorno šopali krilima, grlenim gakanjem su ih hrabrile njihove lepše polovine. Pobeda je pripala Živi, na veliku radost njegovog gazde Miloša Kovačića. Živa je u beg naterao Bataka, pa je Nikoli Nikiću, vlasniku poraženog gusana, ostalo je da čestita pobedniku.

- Kovačići tri i po decenije čekaju ovaj trenutak. Moj otac Dušan je sa Ćundom bio pobednik prvog takmičenja koje se održava od 1986. godine. On je bio dugogodišnji predsednik našeg guščarskog udruženja "Belo pero" - slavodobitno je poručio Miloš Kovačić, nekadadašnji proslavljeni rukometaš, a sada trener.

1 / 4 Foto: S.U.

Ova titula je, prema rečima iskusnog guščara i sportiste, nešto najdragocenije:

- Imao sam dva pokušaja pre pet i 10 godina. Nisam odustajao, a trud se, kao što vidite, isplatio. Živa ima osam godina i namenio sam mu penziju - otkrio je Kovačić.

01:43

LETELO PERJE U MOKRINU: Gusan Živa pobednik 35. Gusanijade (KURIR TELEVIZIJA)

Nošeni prirodnim nagonom i kad nisu pod prismotrom vlasnika, zarad naklonosti ženki, gusani se nadmeću braneći svoja jata. Neobično takmičenje zvanično je registrovano u UNESKO, a izostalo je samo 2006. godine zbog ptičjeg gripa.

Publika ipak došla

Neuobičajeno lepo vreme i znatiželja očigledno su bili jači od jasnog i više puta iznetog upozorenja da prisustvo publike nije dozvoljeno.

Većina gledalaca nosila je zaštitne maske - kao i guščari unutar ringa:

- Sve do finala takmičenja su se odvijala bez publike. Međutim, danas je jako lep dan. Ljudi su došli, nije ih bilo puno, a nadam se da ništa neće krenuti po zlu - rekao je Terzić.

- Ovom manifestacijom u Mokrinu promovišemo guščarstvo. Posebno smo ponosni na defile najpoznatijih primeraka guščije vrste, ali je ove godine zbog epidemiološke situacije program skraćen na samo tri nadmetanja u tri uzrasne kategorije. U suprotnom ovuda bi prošetala Četkica koja je i dalje najstarija guska u Mokrinu. Ona ima 24 godine. Njen vlasnik je Dragan Barbat. Mokrin se ponosi i trostrukim uzastopnim šampionom. To je, naravno, legendarni Acika, Aleksandra Adamova. Acika ima 21 godinu - nabraja predsednik udruženja "Belo pero" Živica Terzić.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track