IMAMO SE ČIME PONOSITI: Skup SUBNOR u Tršiću povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

KRAJ PUN HEROJA

IMAMO SE ČIME PONOSITI: Skup SUBNOR u Tršiću povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata (FOTO)

Srbija -

U organizaciji Saveza boraca narodnooslobodilačkih ratova (SUBNOR) u Naučno-obrazovno-kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću danas je održana skup povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata i nedavno obeleženog Dana državnosti Srbije, na kome su uručene medalje i jedna povelja. Predsednik SUBNOR Srbije general Vidosav Kovačević, kazao je da je radostan što se nalazi u "slobodoljubivom kraju, prepunom istorije i heroja".

Trsic
foto: Kurir/T.I.

"Svoje temelje delovanja i programsko opredeljenje postavili smo na tri stuba. Prvi stub su oslobodilački ratovi vođeni u 18, krajem 19. veka, završeno sa Prvim svetskim ratom kada je srpski narod stao u stroj pobednika. Drugi je antifašistička i narodnooslobodilačka borba, gde smo ponovo bili u stroju pobednika i treći su borci ratova devedesetih i protiv NATO agresije. Posebno smo ponosni što ove godine možemo obeležiti 80 godina ustanka u Srbiji kada je srpski narod rekao istorijsko - Ne nacizmu i fašizmu. Malo se naroda u Evropi može ponositi time i to moramo da slavimo. Godišnjica je prilika da se obnove spomenici, dodeli ulici ime nekog zaboravljenog borca", kazao je on i dodao da je u Negotinu u poslednjih deset godina 17 ulica ponelo imena poginulih boraca iz JNA i na Kosovu i Metohiji.

Trsic
foto: Kurir/T.I.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović podsetio je na odluku grada od pre više od decenije o očuvanju i unapređenju spomeničkog nasleđa i da je završeno uređenje spomen-kompleksa u Tekerišu i Dragincu, gde je streljano oko tri hiljade civila, urađeno spomen-obeležje Pavlu Jurišiću Šturmu, na Gučevu podignut spomenik bolničarki Dariji Aleksandrovnoj Korobkinoj, a u Loznici najmlađem podnaredniku Velikog rata Momčilu Gavriću, čije ime nosi kasarna u Klupcima.

"Jubilarna godišnjica od početka Drugog svetskog rata prilika je da se podsetimo na snove o slobodi i slavne dane istorije koji su zalog sadašnjosti i budućnosti sa kojom će živeti i Loznica i Srbija", rekao je on.

Trsic
foto: Kurir/T.I.

U svečanom delu ''Medalja borca'' uručena je Stjepanu Stanimiroviću (95), najstarijem članu SUBNOR Loznice, učesniku oslobođenja grada 23. septembra 1944. Posthumno je ''Medalja borca“ dodeljena pukovniku Nikoli Mladenoviću, dok je Zahvalnica SUBNOR Srbije uručena Miloradu Komarčeviću, bivšem predsedniku SUBNOR Loznice. Republički odbor SUBNOR-a je na predlog lozničkog SUBNOR, gradonačelniku Petroviću dodelio ''Povelju“ za iskazanu podršku i pomoć u radu gradske organizacije, a posebno pomoć pri rekonstrukciji postojećih spomenika iz NOB-a i podizanja novih spomen obeležja, što je ''posebno značajno za poštovaoce i potomke palih boraca za slobodu''.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track