Najnovije vesti

KORONA KLJUČA U SRCU SRBIJE: Lekari šalju alarmantne poruke iz crvene zone TEŠKO BOLESNE ČITAVE PORODICE
Foto: Zorana Jevtić

haos u pomoravlju

KORONA KLJUČA U SRCU SRBIJE: Lekari šalju alarmantne poruke iz crvene zone TEŠKO BOLESNE ČITAVE PORODICE

Srbija

Ćuprija i naročito Paraćin ponovo postaju žarišta koronavirusa u Srbiji.

U oba grada ubrzano se popunjavaju bolnice, primaju se pacijenti sa sve težom kliničkom slikom, a situacija je veoma slična onoj u novembru i decembru prošle godine s tim što sada prednjače porodične zaraze.

Sa pedesetak novih slučajeva dnevno Paraćin je u ovom trenutku u vrhu srpske kovid statistike. I do dve trećine pacijenata koji su prvi put pregledani u kovid ambulanti pozitivno je na testu. Situacija se ne smiruje i iz dana u dan je sve gora.

- Brojke nam nisu za pohvalu, trenutno se u kovid odeljenju bolnice u Paraćinu nalazi 57 bolesnika, a od toga je pet na respiratoru na neinvanzivnoj ventilaciji. Juče je u kovid ambulanti bio 121 pregled, 10 prijema, četiri otpusta i nažalost dva preminula pacijenta - navodi direktor Opšte bolnice u Paraćinu doktor Saša Bacić.

Lekari iz crvene kovid zone kažu da im sada dolaze pacijenti sa veoma teškom kliničkom slikom i da je karakteristična visoka temperatura.

- Velik broj pacijenata ne stigne uopšte na lečenje na odeljenju nego istog momenta ih šaljemo u jedinicu intenzivne nege, jer imamo drastičan pad kiseonika, tako da mnogi istog dana i završe na respiratoru - ističe načelnica Grudnog odeljenja doktorka Snežana Zlatković.

U Ćupriji je vanredno zasedao opštinski krizni štab. Dramatična upozorenja uputili su direktor Bolnice i Zavoda za javno zdravlje.

- Stopa inficiranosti je izuzetno velika. Trenutno situacija u opštini Ćuprija je 1.900 inficiranih na 100.000 stanovnika. To je apsolutno alarmantno. Kapaciteti bolnički su prenapregnuti i prebukirani - upozorava direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemilog Goran Radovanović.

Ćuprijski lekari kažu da se vrlo lako može ponoviti decembarski scenario kad je od kovida u Pomoravskom regionu preminulo gotovo dve stotine građana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...