Najnovije vesti

Vujović u Čačku: Izdvajamo 70,6 miliona dinara za završnu fazu radova na deponiji „Prelići“
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujović u Čačku: Izdvajamo 70,6 miliona dinara za završnu fazu radova na deponiji „Prelići“

Srbija
13:30h

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Čačku sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem ugovor o sufinansiranju aktivnosti na realizaciji faze II B projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije „Prelići“, za šta je resorno ministarstvo izdvojilo 70,6 miliona dinara.

Vujović je navela da je za radove na deponiji „Prelići“, koji se izvode u fazama, Vlada Srbije do sada uložila više od 100 miliona dinara i dodala da će ugovorom koji je danas potpisan biti obezbeđena sredstva za završetak projekta, čime će decenijski problem Čačana biti konačno rešen.

Irena Vujovic
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

- Realizacijom ovog projekta u potpunosti će biti zaštićena životna sredina, a prostor koji je nekada bio ekološka katastrofa nakon određenog vremena moći će da se privede korisnoj nameni. Кompletan završetak radova očekuje se u naredne dve godine – rekla je Vujović, naglasivši da je gašenje i sanacija gradskih nesanitarnih deponija u Srbiji jedno od prioritetnih pitanja.

Prilikom posete Čačku ministarka je obišla deponiju i transfer stanicu na Prelićima, koja je trenutno deo regionalnog sistema upravljanja otpadom i mesto na kojem se prikuplja reciklabilni otpad sa teritorije grada Čačka.

Milun Todorovic, Irena Vujovic
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona je istakla i da ocekuje da ce izrada konkursne dokumentacije za izgradnju fabrike za preciscavanje otpadnih voda biti gotova u maju ove godine. Finansiranje izgradnje je planirano kroz IPA prodram i podrsku Ministarstva zastite zivotne sredine, uz kofinansiranje Razvojne banke Saveta Evrope. -Кrajem prošle godine izdvojili smo 96 miliona dinara za proširenje kapaciteta deponije u Regionalnom centru Duboko u Užicu, gde se, između ostalog, odlaže i otpad sa teritorije Čačka. Ministarstvo će nastaviti da podržava projekte lokalnih samouprava koji doprinose adekvatnom upravljanju otpadom, a time i zdravijoj životnoj sredini – poručila je Vujović.

Irena Vujovic
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka je sa rukovodstvom grada Čačka razgovarala i o drugim projektima u oblasti zaštite životne sredine, pre svega o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, koje će se finansirati u okviru IPA 2020 programa. Tokom današnje posete, Vujović je obišla i lokaciju na kojoj se planira izgradnja crpne stanice sa pratećim objektima na kanalu „Moravac“ – Ljubić, koju će, kako je navedeno, finansirati lokalna samouprava iz svog budžeta.

Foto: Ministarstvo Zastite zivotne sredine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...